Logo Realitatea.md

Coronavirus în Republica Moldova: Avem primul caz de deces. Femeia este dintr-o localitate plasată acum în carantină

18 Martie 2020, 09:09 // Actualitate

A decedat o femeie în vârstă de 61 din cauza coronavirusului. Este primul caz de deces în Republica Moldova, anunțul fiind făcut în dimineața de azi, 18 martie, în cadrul briefingului tradițional susținut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit directorului Spitalului Republican, femeia era originară dintr-o localitate care se află acum în carantină.

Femeia era internată la Spitalul Republican din Capitală. Ea revenise în stare gravă din Padova, Italia, acolo unde s-a infectat de coronavirusul de tip nou, după care s-a aflat timp de o săptămână în localitatea din care era originară.

„Azi-noapte a decedat cea de-a doua pacientă care a fost tratată la Spitalul Clinic Republican. Este o pierdere și pentru sistemul medical, pentru că vorbim de o viață umană, și sigur că este o pierdere și pentru întreaga societate. Pe această cale țin să exprim condoleanțe familiei persoanei vizate. Să știți că suntem alături de Dvs”, a menționat Viorica Dumbrăveanu în cadrul briefingului.

Potrivit ministrei, pacienta suferea de mai multe boli cronice, printre care hipertensiune de gradul doi și diabet zaharat de gradul doi.

Directorul Spitalului Republican „Timofei Moșneaga”, Anatol Cibotaru, prezent și el la briefing, a menționat că „au fost patru zile și patru nopți de luptă pentru viața acestei paciente. Cu părere de rău, la ora 2:45 a acestei nopți, a cedat, a survenit un stop cardiac. Ea a fost la respirație dirijată două zile și două nopți, dintre care una și jumătate a fost la intubare. Bolnava, cu părere de rău, a fost o săptămână în sat, după ce s-a întors din Italia. După informația noastră, satul de unde este doamna de baștină se află în carantină, dar sunt foarte mulți bolnavi în satul cela la supraveghere. Din câte știm, în stare critică nu este nimeni”, a menționat Cibotaru.

Potrivit informațiilor disponibile, două localități din raionul Hâncești, fiind vorba de Bălceana și Sofia, se află acum în carantină. Starea de carantină a fost declarată luni, 16 martie, după ce duminică, 15 martie, în Circumscripția nr.38 Hâncești, în care intră și cele două localități, au avut loc alegeri parlamentare noi.

Până la ora publicării acestei știri, în Republica Moldova, rămân 30 persoane infectate cu noul coronavirus, 11.238 de persoane se află la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie. Totodată, avem un caz tratat de Covid-19.

CITEȘTE ȘI:

Ialoveni se adaugă la LISTA localităților din țară, unde au fost depistate cazuri de infecție cu coronavirus

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile