Logo Realitatea.md

Creștinii ortodocși marchează astăzi Ajunul Bobotezei

18 Ianuarie 2020, 11:45 // Life

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de rit vechi marchează astăzi, 18 ianuarie, Ajunul Bobotezei. Enoriași sunt chemați la biserică pentru a lua apă sfințită, considerată vindecătoare de diferite boli.

Foto: ipn.md

Solicitat de IPN, Octavian Moşin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat, a spus că „Boboteaza, sau Botezul Domnului Isus Hristos, este un bun prilej de rebotezare, reevaluare și de redeșteptare a noastră lăuntrică”. Dacă pe parcursul anului se face de câteva ori Agheasma Mică, numai două zile în an, în Ajun și de Boboteaza, se săvârșește slujba de binecuvântare a apelor, conform unor orânduieli speciale și se face Agheasma Mare, care se bea timp de o săptămână după Boboteaza.

Preotul mai spune că „așa după cum Hristos odinioară s-a așezat în apele Iordanului și a binecuvântat toate apele, le-a sfințit, aceeași lucrare sfântă are loc de atunci și până astăzi, nu doar la Iordan, ci oriunde, se face rugăciune și se invocă harul Duhului Sfânt asupra apelor, iar această apă numită Agheasma Mare are proprietăți deosebite”. „Este pentru sfințirea caselor, iluminarea cugetelor, tămăduirea de boli și sigur spre sfințirea vieții noastre a tuturor”.

„De aceea punem nădejde că toți oamenii care vor veni și vor lua această apă binecuvântată o vor lua cu vrednicie și spre iertarea păcatelor și spre luminarea trupelor și sufletelor lor”, a spus Octavian Moşin.

Octavian Moşin menționează că astăzi în multe sate preoții merg cu Iordanul să binecuvânteze casele, gospodăriile oamenilor, să viziteze bolnavii care nu au putut merge la biserică să ia Agheasma Mare și pentru a le aduce vestea Bobotezei, a Arătării Domnului.

Pe 19 ianuarie este prăznuit Botezul Domnului Iisus Hristos, zi în care la fel creștinii, merg la biserică după Agheasma Mare. Pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi vor marca Sfântul Ion Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.4602%
USD USD 17.7719 0.7357%
RUB RUB 0.2786 0.7231%
RON RON 4.0068 0.3330%
UAH UAH 0.7293 0.8435%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”