Logo Realitatea.md

Creștinii ortodocși marchează astăzi Ajunul Bobotezei

18 Ianuarie 2020, 11:45 // Life

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de rit vechi marchează astăzi, 18 ianuarie, Ajunul Bobotezei. Enoriași sunt chemați la biserică pentru a lua apă sfințită, considerată vindecătoare de diferite boli.

Foto: ipn.md

Solicitat de IPN, Octavian Moşin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat, a spus că „Boboteaza, sau Botezul Domnului Isus Hristos, este un bun prilej de rebotezare, reevaluare și de redeșteptare a noastră lăuntrică”. Dacă pe parcursul anului se face de câteva ori Agheasma Mică, numai două zile în an, în Ajun și de Boboteaza, se săvârșește slujba de binecuvântare a apelor, conform unor orânduieli speciale și se face Agheasma Mare, care se bea timp de o săptămână după Boboteaza.

Preotul mai spune că „așa după cum Hristos odinioară s-a așezat în apele Iordanului și a binecuvântat toate apele, le-a sfințit, aceeași lucrare sfântă are loc de atunci și până astăzi, nu doar la Iordan, ci oriunde, se face rugăciune și se invocă harul Duhului Sfânt asupra apelor, iar această apă numită Agheasma Mare are proprietăți deosebite”. „Este pentru sfințirea caselor, iluminarea cugetelor, tămăduirea de boli și sigur spre sfințirea vieții noastre a tuturor”.

„De aceea punem nădejde că toți oamenii care vor veni și vor lua această apă binecuvântată o vor lua cu vrednicie și spre iertarea păcatelor și spre luminarea trupelor și sufletelor lor”, a spus Octavian Moşin.

Octavian Moşin menționează că astăzi în multe sate preoții merg cu Iordanul să binecuvânteze casele, gospodăriile oamenilor, să viziteze bolnavii care nu au putut merge la biserică să ia Agheasma Mare și pentru a le aduce vestea Bobotezei, a Arătării Domnului.

Pe 19 ianuarie este prăznuit Botezul Domnului Iisus Hristos, zi în care la fel creștinii, merg la biserică după Agheasma Mare. Pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi vor marca Sfântul Ion Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8273 0.9922%
USD USD 16.9565 0.5688%
RUB RUB 0.2148 -0.9682%
RON RON 4.0680 1.0332%
UAH UAH 0.5991 0.4696%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile