Logo Realitatea.md

Crematoriile din Italia funcţionează 24 de ore din 24 şi cimitirele au liste lungi de aşteptare pentru înmormântări

17 Martie 2020, 14:01 // În lume
  • Dintr-un reportaj marca Washington Post

În provincia Bergamo din Italia, cea mai afectată de epidemia de Covid-19, crematoriul a ajuns să funcţioneze 24 de ore din 24. Sicriele au umplut până la refuz morgile a două spitale, apoi morga cimitirului, iar acum zac înşirate în biserica cimitirului. Din punct de vedere al deceselor înregistrate aici în ultima perioadă, noul coronavirus a lovit această regiune cu forţa unui „dezastru de proporţii istorice”, se arată într-un reportaj Washington Post.

Rubrica de decese din ziarul local se întinde pe 10 pagini, fapt comparat de editorul-şef cu un verirabil „jurnal de front”.

Şi, pentru ca trauma să fie completă, înmormântările şi doliul trebuie să se desfăşoare în completă izolare, transmite Digi24 cu referire la sursa citată.

În Bergamo, bolnavii sunt luaţi cu ambulanţele şi aduşi în grabă la spital. Rudelor le este complet interzis accesul la pacienţii care au murit de noul coronavirus, complet izolaţi în saloanele din spital închise ermetic.

Înmormântările se desfăşoară în prezenţa unui singur preot şi a unui angajat al pompelor funebre, în vreme ce rudele celui decedat, dacă nu sunt şi ele deja în carantină, nu au oricum voie să fie prezente.

Practic, în Bergamo au murit atât de mulţi oameni, încât există deja liste de aşteptare pentru înmormântări şi incinerări.

Astfel, doar luni, în Italia au murit 349 de oameni, din care peste 200 doar în regiunea Lombardia. Peste 2.100 de oameni au murit, până în prezent, în această ţară, din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus.

  • „E ca şi cum aici a explodat o bombă chimică”

„Este mai rău decât la război”, a declarat o italiancă în vârstă de 43 de ani aflată în auto-izolare şi al cărei tată a murit săptămâna trecută de Covid-19, la vârsta de 85 de ani. „Aşteptăm să-l îngroape pe tata. Iar noi stăm şi aşteptăm momentul să ne luăm rămas bun de la el”.

„Durerea şi tristeţea pe care le resimţi la moartea cuiva apropiat presupune să stai aproape de rude şi prieteni, dar noi am experimentat aceste stări, la distanţă, prin telefon”, a declarat o altă italiancă din regiune aflată într-o situaţie similară.

În Nembro, un mic oraş din regiune, 70 de oameni au murit în ultimele 12 zile.

„E ca şi cum aici a explodat o bombă chimică”, a declarat o italiancă de 49 de ani care editează rubrica de decese din ziarul local.

„Morgile şi instituţiile de sănătate publică se află în stare de colaps", este de părere un antreprenor de pompe funebre. „Nu am fost deloc pregătiţi pentru o astfel de situaţie".

Anunţurile mortuare conţin informaţii precum „transport direct la crematoriu" sau „data la care va avea loc ceremonia publică urmează a fi stabilită ulterior".

Autorităţile recomandă, în acest caz, folosirea crematoriului. Printre restricţiile impuse de guvernul italian se numără şi interzicerea slujbelor de înmormântare în biserici. Accesul în cimitire este, de asemenea, interzis publicului, deoarece autorităţile se tem că rudele ar putea răspândi mai departe epidemia, dacă ar vizita mormintele celor ucişi de noul coronavirus.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)