Logo Realitatea.md

Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Franco Frattini. Oficialii au discutat despre mai multe subicte de actualitate (FOTO)

10 Septembrie 2018, 17:56 // Politica

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic s-a întâlnit astăzi cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini. Oficialii au trecut în revistă ultimele evoluții înregistrate în procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean şi anume gradul de realizare a subiectelor de pe ordinea de zi din așa-numitul pachet „Berlin plus".

Foto: Biroul politici de reintegrare

Referitor la subiectul apostilării actelor de studii din regiunea transnistreană s-a precizat că, mecanismul convenit este în totalitate funcțional, la moment fiind apostilate 116 de diplome de studii din cadrul Universităţii „Taras Șevcenco" din orașul Tiraspol. 

Pe marginea subiectului privind soluționarea dificultăților întâmpinate de școlile moldovenești cu predare în grafia latină s-a menționat că, deși sunt înregistrate progrese vizibile în implementarea deciziei protocolare semnate în acest sens, cum ar fi reducerea plății pentru chirie, totuși este necesar de rezolvat aspectele ce țin de libera circulație a elevilor și profesorilor.

În privința problemei asigurării accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole aflate după traseul Tiraspol - Camenca s-a constatat că în conformitate cu prevederile deciziei protocolare „Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea Mecanismului din anul 2006 referitor la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în Dubăsari, după traseul Tiraspol - Camenca", din 25 noiembrie 2017 și în corespundere cu prevederile Protocolului ședinței formatului de negocieri ,,5+2",  de la Roma din 29-30 mai 2018, începând cu 1 august 2018 a fost restabilit Mecanismul din anul 2006.

De menționat că, grație eforturilor depuse de partea moldovenească în procesul de negocieri, s-a reușit extinderea termenului de acces de la 1 an la 20 de ani pentru a asigura o durabilitate a procesului și o sustenabilitate a investițiilor.  În ceea ce privește procesul de organizare a interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor, s-a notificat că, în domeniul în cauză sunt organizate reuniuni constante în cadrul cărora sunt discutate soluțiile comprehensive întru soluționarea disensiunilor existente.

Totodată, vicepremierul a specificat că, pe dimensiunea subiectului drepturilor omului în regiunea transnistreană deja au avut loc două ședințe a grupurilor  de lucru privind drepturile omului, precum și a fost stabilită agendă de lucru care conține: protecția persoanelor cu dizabilități; protecția drepturilor copiilor aflați în situații de risc, repatrierea copiilor victime ale traficului, prevenirea violenței în mediul Internet; prevenirea și combaterea violenței domestice; protecția persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA împotriva acțiunilor de discriminare/segregare și resocializarea acestora.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost abordată şi situația din Zona de Securitate, precum și evenimentele recente ce au avut loc în perimetrul acesteia. Noul Șef al Misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch, prezent la ședință, a remarcat că va întreprinde măsurile necesare pentru continuarea dialogului pozitiv existent.

În încheierea întrunirii, Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a mulțumit oficialului pentru vizita întreprinsă specificând că autoritățile de la Chișinău mizează în continuare pe suportul oferit în contextul reglementării problematicii transnistrene.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile