Logo Realitatea.md

Cristina Lesnic și șeful Misiunii OSCE în Moldova au avut o discuție privind incidentele din Zona de Securitate pe durata situației de urgență

20 Mai 2020, 12:27 // Politica

O discuție tematică privind incidentele din Zona de Securitate pe durata situației de urgență și problemele în domeniul securității au fost discutate astăzi între Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch.


Foto: Biroul Politici de Reintegrare

În conformitate cu Principiile de cooperare dintre Comisia Unificată de Control și Misiunea OSCE în Republica Moldova, semnate în anul 2004, Chișinăul a solicitat nu doar fixarea încălcărilor, dar și investigarea acestora pentru realizarea deplină a mandatului organizației.

La fel, vicepremierul a solicitat printr-un demers oficial prezentarea listei incidentelor constatate de OSCE, în partea ce ține de instalarea posturilor ilegale stabilite unilateral de către partea transnistreană în perioada 16 martie - 19 mai 2020, datorită faptului că ieșirea în teren a observatorilor militari în vederea constatării încălcărilor a fost împiedicată pe durata stării de urgență. Drept urmare, oficialii au efectuat o verificare a datelor obținute, iar Chișinăul insistă pe ridicarea posturilor ilegale instalate, care limitează libera circulație și au încălcat angajamentele asumate în cadrul CUC, cât și cele ce țin de asigurarea liniștii și ordinii de drept.

Co-președintele delegației Republicii Moldova în CUC a exprimat îngrijorările sale cu privire la operativitatea reacției de documentare a încălcărilor, care este imperativ necesară în condițiile de urgență.

În cadrul discuțiilor purtate, părțile au convenit ca rapoartele lunare și cele periodice ale OSCE, care reflectă constatările privind Zona de Securitate, să fie prezentate în adresa autorităților constituționale de la Chișinău. Drept exemplu în acest sens a fost menționat cazul Talmaza, or delegația Republicii Moldova a respectat toate procedurile necesare de notificare a introducerii și ridicării carantinei în localitate.

Părțile au convenit să organizeze, periodic, reuniuni bilaterale pentru a examina evoluția situației din Zona de Securitate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile