Logo Realitatea.md

Cristina Țărnă, fiica directorului demis al Spitalului Republican, oferă detalii despre acțiunile tatălui ei, în cazul medicilor testați la un laborator privat

26 Martie 2020, 15:04 // Societate

Ex-vicedirectoarea Centrului Național Anticorupție, mai nou avocată de profesie Cristina Țărnă, a dezvăluit detalii despre acțiunile tatălui ei, fostul director al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, care a fost zilele trecute demis de către autorități, pentru faptul că a testat 6 medici din cadrul instituției pe care o conducea, asupra infecției cu coronavirus, la un laborator privat.

Foto: realitatea.md

Potrivit Cristinei Țărnă, tatăl ei primea zilnic rapoartele medicilor reanimatologi-anesteziologi din terapia septica unde stau internați pacienții gravi cu COVID-19.

Profesorul Anatol Ciubotaru primea radiografiile fiecărui pacient, le compara cu radiografiile din seara precedentă și discuta cu medicii tacticile de tratament în continuare, de ce au nevoie pacienții și medicii.

Le-a amenajat cameră izolată de odihna, că atunci când nu stau cu pacientul să contacteze cât mai puțin cu ceilalți medici. Le-a găsit hotel că să nu meargă acasă la familiile lor, pentru sănătatea cărora se tem toți acești medici. I-a testat urgent atunci când medicilor le-au apărut suspecții, știind că nu întrunesc definiția de caz a ministerului din ordinul nr. 213/02.03.2020 ca să fie izolați și testați la ANSP. Ce-a urmat - știți. Patru din șase medici testați s-au dovedit a fi infectați. Cinci din ei erau asimptomatici, la unu din ei, la sfârsitul gărzii de noapte i s-a ridicat temperatura. De asta, discutând raportul de noapte, medicii l-au rugat să-i ajute să fie testați de urgență, că să nu expună alți colegi, alți pacienți și propriile familii. I-a testat. Urgent. I-a izolat și a început tratamentul lor. Spre binele tuturor. Sau, cel puțin asta credea că face. Dar, Comisia a fost de alta părere și, fară vre-o explicație din partea lui a constat „devieri de la proceduri administrative și neglijență în exercitarea atribuțiilor de serviciu”. No comment.

Înțeleg că e urgență și trebuie optimizări de tot felul și nu trebuie să punem întrebări, dar mai ales să avem careva opinii proprii în aceasta perioadă. Și totuși, nu înțeleg cum poate o comisie în care toți decidenti nu au lecuit în viață lor pe nimeni să decidă să dea afară un medic care a salvat zeci de mii de oameni timp de 47 de ani? Un conducător care știa cum arată plamiâii fiecărui pacient grav cu COVID-19 internat la el în spital?”, a scris revolatată Țărnă pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fiica lui Anatol Ciubotaru, a postat și două fotografii cu radiografia fluorografică a unui medic de gardă din cei infectați, care deși avea febră era la datorie.

„Pozele sunt din telefonul tatei, de pe Viber, el nu știe că le postez și sper că nu încalc nimic, parca nu-s date cu caracter personal, după care să poată fi identificați pacienții. Pozele date au fost trimise de medicul de gardă dimineața, când avea deja febră, dar era la datorie. El este un erou. Să avem grijă de eroiii noștri. Profesorul Ciubotaru nu mai poate să o facă deja, iar premierul a promis că fară el se va îmbunătăți brusc situația epidemiologica în spital. Regimul de carantină și izolare la domiciliu pe perioada pandemiei”, își conchide postarea Cristina Țărnă. 

Amintim că, la 24 martie curent, premierul Ion Chicu, a anunțat că, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au luat decizia de al demite pe Anatol Ciubotaru, ex-directorul Spitalului Clinic Republican, pentru „a spori capacitățile de a face față provocărilor în domeniul epidemiologic”. Coincidență sau nu, dar decizia a fost luată în contextul în care acesta, fără să informeze, conform procedurii MSMPS și ANSP, a hotărât efectuarea testelor asupra a patru angajați medicali din cadrul spitalului, într-un laborator privat, pentru a determina dacă au fost infectați cu COVID 19 sau nu.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile