Logo Realitatea.md

Criuleni: Școala din Bălțata a renunțat la gaz în favoarea peletelor. Peste 80 de mii de euro, investiți din fonduri europene

15 Martie 2017, 14:38 // Economie

Cu suportul Uniunii Europene, școala din Bălțata, raionul Criuleni, a renunțat la gaz în favoarea peletelor produse de un agent economic din localitate. Comunitatea a beneficiat de investiții de peste 80.000 euro, din fonduri europene. Noua centrală termică va încălzi școala cu o suprafață de peste 2000 de metri pătrați, în care învață peste 160 de copii.Foto: undp.org

Potrivit autorităților din localitate, totul a fost posibil cu ajutorul Proiectului Energie și Biomasă. În 2011, primăria a decis să aplice pentru fondurile europene ale acestui proiect și a instalat o centrală termică de 220 kW, care funcționează pe pelete. Până atunci, școala se încălzea pe gaze naturale, însă datorită costurilor înalte, doar o parte din încăperi erau încălzite, conform unui comunicat al UNDP Moldova.

Nu aveam suficienți bani pentru a încălzi sala de sport, coridoarele, alte încăperi ale școlii și copiii ieșeau în frig. De fapt, nici în clase nu aveam temperatura cea mai confortabilă. Acum, este încălzită întreaga școală și temperatura este mult mai potrivită pentru copii, iar cheltuielile sunt mai mici. În plus, avem siguranța că nu vor fi întrerupte livrările de combustibil, pentru că acesta e produs chiar la noi în sat”, a declarat directoarea școlii, Galina Todoriuc.

Proiectul Energie și Biomasă a alocat, din fonduri europene, 82 de mii de Euro pentru instalarea sistemului de încălzire pe biomasă, iar comunitatea a contribuit cu puțin peste jumătate de milion de lei. Acum, costurile pentru un sezon de încălzire ajung la aproximativ 120 de mii de lei, cu 40% mai puțin față de încălzirea cu gaz.

Ne propunem să trecem la încălzirea pe biomasă şi alte instituții publice: primăria, grădinița, casa de cultură. E important să investim în proiecte de dezvoltare sustenabilă a comunității pentru a asigura un viitor sigur şi curat generațiilor următoare”, susține Olga Coronciuc, primara satului Bălţata.

Peletele sunt obținute de la localnicul comunei Bălțata Pavel Cersac. Bărbatul și-a lansat o afacere acum cinci ani, producând pelete din rumeguș de lemn, paie și coji de floarea soarelui. 

Ideea unei afaceri de producere a peletelor mi-a venit la o expoziție internațională, unde am văzut cum biomasa se transformă în biocombustibil. În sat avem câteva întreprinderi de prelucrare a lemnului, câteva cooperative agricole, care generează multe reziduuri lemnoase și m-am gândit că în loc să le considerăm deșeuri, acestea pot deveni o sursă de venit”, spune Pavel Cersac.

Bărbatul vinde școlii din sat aproximativ 40 de tone de pelete pe sezon și, convingându-se de eficiența biocombustibilului, mai multe familii din localitate au trecut la încălzire pe biomasă.

În prezent, în comuna Bălțata locuiesc aproximativ 2000 de locuitori.

Prin intermediul Proiectului Energie şi Biomasă, lansat cu șase ani în urmă, 271 de școli, grădinițe și centre comunitare au sisteme moderne de încălzire pe biomasă. Alte 57 de seturi de colectoare solare urmează a fi instalate în grădinițele şi centrele de sănătate beneficiare ale Proiectului. 

Tot prin intermediul acestui program, peste 190 mii de persoane beneficiază de energie sigură, produsă în țară și au fost create 400 noi locuri de muncă.

FOTO: undp.org

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile