Logo Realitatea.md

CSJ va examina în fond recursul în dosarul „Băsescu vs. Dodon”

25 Octombrie 2018, 08:10 // Politica

Colegiului Civil, Comercial şi Contencios a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a considerat admisibil recursul depus de apărarea fostului președinte al României și președintele de onoare al PUN în dosarul „Băsescu vs. Dodon”.

Actuamente, recursul urmează să fie examinat în fond de un complet de judecători pe data de 7 noiembrie 2018, în lipsa părților. Potrivit vicepreședintei PUN, Ana Guțu, aceasta înseamnă că CSJ poate decide asupra uneia din trei soluții.

Curtea Supremă de Justiție a statuat asupra admisibilității recursului avocaților lui Traian Băsescu în dosarul Băsescu...

Publicată de Ana Guțu pe Miercuri, 24 Octombrie 2018

Realitatea.md amintește că Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova pe data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Însă, unul dintre primele decrete semnate de Igor Dodon în postura de șef al statului a fost retragerea cetățeniei. Potrivit Președinției, fostul președinte român nu și-ar fi prezentat cazierul juridic, atunci când a depus cererea. Or, la acea vreme, acesta era vizat în câteva dosare penale. Respectiv, Președinția consideră că a încercat să oculteze această informație.

Apărarea lui Traian Băsescu în persoana lui Andrei Bivol a explicat că fostul președinte al României a primit cetățenia pentru merite deosebite față de Republica Moldova și legea nu prevede obligativitatea prezentării unor acte relevante în cazuri excepționale.

Decretul lui Dodon privind retragerea cetățeniei a fost atacat în instanță. Prima instanța i-a retras cetățenia, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea, urmând să fie pronunțată decizia ultimei instanțe naționale.

Vezi și:

Flashmob în legătură cu examinarea în ultimă instanță a dosarului cetățeniei R. Moldova a ex-președintelui României, președintele de onoare al PUN, Traian Băsescu

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8465 -1.7568%
USD USD 18.2774 -1.5666%
RUB RUB 0.2478 0.7317%
RON RON 4.1072 -1.7557%
UAH UAH 0.6694 -2.3487%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile