Logo Realitatea.md

CSM a venit cu un mesaj în susținerea judecătorilor care au hotărât invalidarea alegerilor locale din Chișinău

24 Iunie 2018, 15:16 // Societate

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu o declarație în susținerea judecătorilor care, mai întâi, au pronunțat hotărârea privind invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău, iar mai apoi - au menținut-o.

„În legătură cu legalitatea alegerilor locale ale primarului general al mun. Chișinău din data de 20 mai 2018 (turul I) – 03 iunie 2018 (turul II), în spaţiul public au fost lansate şi amplificate mesaje prin care se afirmă că sistemul judiciar nu este independent şi, respectiv, unii judecători îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor.

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii, estimând afirmaţiile mediatizate, consideră că acestea sunt de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului, ce este o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept  şi garant fundamental a unui proces echitabil.

În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii, respectând dreptul tuturor cetăţenilor la opinie, vine cu un mesaj către societatea civilă, instituţiile de presă şi formaţiunile politice să manifeste o abordare rezonabilă în privinţa deciziilor instanţelor judecătoreşti, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri,al independenţei justiţiei şi cu maximă respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare”, se menționează în comunicatul emis de CSM.

Realitatea.md amintește că hotărârea primei instanțe - Judecătoriei Chișinău (sediul Centru), privind invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău în urma cărora a câștigat liderul PPDA Andrei Năstase, a fost menținută de Curtea de Apel.

Înainte și după pronunțarea deciziei, oameni au ieșit în stradă în susținerea primarului ales. Mai mult, pe data de 24 iunie, are loc un protest în acest sens. Realitatealive.md transmite live din Piața Marii Adunări Naționale.

Decizia Curții de Apel Chișinău a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție - ultima instanță națională, care se va pronunța pe data de 25 iunie, la ora 15:30, în lipsa părților.

CITEȘTE ȘI:

Decizia motivată, prin care au fost invalidate alegerile locale, făcută PUBLICĂ! Cum motivează Judecătoria Chișinău (DOC)

Decizia motivată a Curții de Apel, privind ilegalitatea alegerilor locale din Chișinău! Cum își motivează magistrații hotărârea (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile