Logo Realitatea.md

CSP analizează (cu ușile închise) dosarele candidaților preselectați la funcția de procuror general

20 Noiembrie 2019, 09:25 // Societate

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) s-au întrunit în dimineața de miercuri, 20 noiembrie, pentru a analiza dosarele candidaților preselectați la funcția de procuror general, recepționare de la Ministerul Justiției. Acest subiect este discutat cu ușile închise.

Foto: privesc.eu

La şedinţă, participă noul ministru al Justiţiei, Fadei Nagacevschi.

Amintim că este vorba despre patru candidați preselectați: Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

Anterior, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a declarat că evaluarea a fost trucată de către un membru al comisiei propus de președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. Este vorba despre avocatul Petru Bobu. Cel din urmă însă a spus că are conștiința împăcată și a punctat participanții în funcție de cum s-au prezentat.

Evaluarea trucată a fost și motivul pentru care Guvernul condus de Maia Sandu a decis să modifice Legea Procuraturii, astfel încât prim-ministrul să fie cel care preselectează candidații la funcția de procuror general. Cabinetul de miniștri și-a asumat răspundere în fața Parlamentului, însă partenerii de coaliție ai Blocului ACUM, socialiștii, au decis să înainteze o moțiune de cenzură, explicând că astfel are loc interferența politicului în justiție.

Cu votul democraților, PSRM a reușit să dea jos Guvernul și să învestească un așa-numit Guvern tehnocrat condus de Ion Chicu, fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon.

Odată cu activitatea noii guvernări, Fadei Nagacevschi a decis să recunoască rezultatele comisiei de preselecție a candidaților la funcția de procuror general. Acum, CSP în termen de 10 zile, dintre cei patru urmează să transmită o singură candidatură spre Igor Dodon pentru numire oficială în funcție.

Se vehicula că Blocul ACUM era pentru candidatura lui Vladislav Gribincea, pe când PSRM pentru cea a lui Alexandru Stoianoglo. Niciuna dintre informații nu a fost confirmată oficial.

Realitatea.md va actualiza știrea cu informații noi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile