Logo Realitatea.md

Cum a fost fabricat dosarul VENTO! Explicația coproprietarului companiei și avocatului acestuia (VIDEO)

21 Ianuarie 2021, 15:52 // Actualitate

Pe parcursul anilor 2018-2019, proprietarii companiei care operează rețeaua de benzinării VENTO („Datario SRL”), însăși compania, dar și persoane care închiriau acesteia stații PECO au fost supuse persecuției, reținerilor și ținute în arest perioade semnificative în baza acuzațiilor nefondate ale procurorilor și ofițerilor de investigație. Cel puțin asta susține coproprietarul rețelei de benzinării Igor Borș și avocatul acestuia, Victor Munteanu.

În cadrul unei conferințe de presă, aceștia au menționat că la 15 ianuarie 2018 ofițerii Direcției nr. 5 a INI al IGP (operațiuni speciale) au inițiat o cauză penală pe faptul acțiunilor pretins ilegale ale mai multor persoane fizice și juridice. Două zile mai târziu, procurorul în Procuratura Anticorupție, Roman Statnîi, a inițiat o cauză penală pe pretinsa spălare de bani, săvârșită de persoanele vizate, în comun cu Veaceslav Platon, și care „niciodată nu a avut vreo tangență cu activitatea companiei”, a afirmat avocatul Victor Munteanu. Acest fapt s-a demonstrat ulterior, iar numele lui Platon a decăzut odată cu încetarea aresturilor. Pentru a investiga pretinsa infracțiune, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a creat un grup de lucru format din 19 procurori și 26 de ofițeri de urmărire penală și de investigații, un număr ieșit din comun după amploarea resurselor umane implicate.

În primele zile ale lunii martie 2018, cu un suport mediatic important, procurorii au reținut șase persoane, au percheziționat mai multe bunuri și locații, au sechestrat conturi bancare și bunuri personale ale celor reținuți și ale persoanelor juridice. La solicitarea procurorilor, mai multe persoane au fost plasate în arest preventiv pe durate cuprinse de la o lună până la un an, ulterior, toate persoanele reținute, cu excepția lui Igor Borș, au fost scoase de sub învinuire.

Din momentul reținerii, Igor Borș a solicitat să-i fie explicată învinuirea deoarece acuzațiile aduse nu aveau niciun element factologic, iar el a devenit co-proprietar al companiei „Datario SRL” cu doar două zile înainte de reținerea sa. Mai mult decât atât, urmare a plângerilor depuse, instanța de judecată a obligat procurorii să explice învinuirea neclară, însă aceștia au ignorat indicațiile judecătorului. Totodată, timp de 12 luni din momentul reținerii sale și până la eliberarea din arest, Igor Borș nu a fost audiat niciodată de către procurori.

Majoritatea documentelor prin care procurorii solicitau prelungirea arestului lui Igor Borș nu s-au regăsit în dosarul expediat în judecată. În februarie 2019, învinuirea înaintată inițial de procurori a decăzut complet, fiind înaintată o nouă învinuire privind pretinsa evaziune fiscală a companiei, constatată în baza opiniei unui inspector fiscal, care ulterior nu s-a adeverit.

Datorită ilegalităților comise, în luna decembrie 2019 acest dosar a fost inclus în lista celor 38 de dosare, care au fost examinate abuziv în perioada când statul a fost capturat. După examinarea tuturor probelor, la 9 decembrie 2020 instanța de judecată a emis o sentință prin care i-a declarat pe Igor Borș și compania „Datario SRL” nevinovați.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile