Logo Realitatea.md

Cum a reacționat Rusia, Germania, Franța și Spania la demisia lui May

24 Mai 2019, 17:37 // În lume

Un Brexit fără acord este aproape imposibil de oprit în urma demisiei Theresei May, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului spaniol, Isabel Celaa, în timp ce Merkel respectă decizia prim-ministrei britanice, iar Kremlinul numește mandatul acesteia o „perioadă foarte complicată” în relațiile cu Rusia.

Foto: cnn.com

„Un Brexit dur pare, în aceste circumstanţe, o realitate cvasi-imposibil de oprit. Guvernul britanic, Parlamentul britanic sunt unicii responsabili ai unei ieşiri fără acord şi consecinţelor acesteia”, a declarat Isabel Celaa pentru presă, scrie News.ro.

Totodată, Kremlinul a catalogat vineri mandatul Theresei May drept „o perioadă foarte complicată” în relaţiile dintre Regatul Unit şi Rusia, subliniind că „urmăreşte cu atenţie” situaţia după anunţul demisiei premierului britanic.

„Din nefericire, eu nu pot să-mi amintesc de vreun aport la dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Rusia şi Marea Britanie. Este mai degrabă invers, mandatul premierului Theresa May constituie o perioadă foarte complicată a relaţiilor noastre”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cancelarul german Angela Merkel „respectă” decizia omoloagei sale britanice Theresa May de a demisiona, în urma eşecului acesteia de a obţine adoptarea planului său cu privire la retragrea din Uniunea Europeană (UE), a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a şefei Guvernului german, Martina Fietz.

„În general, (cancelarul) ţine ca Guvernul german să-şi menţină cooperarea strânsă cu Guvernul britanic (...), iar asta va rămâne aşa”, a declarat ea, refuzând să se pronunţe cu privire la consecinţele demisiei asupra Brexitului, un proces „care depinde de evoluţii ale politicii interne britanice”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat vineri „activitatea curajoasă” a Theresei May şi a cerut „o clarificare rapidă” cu privire la Brexit, în urma anunţului demisiei premierului britanic, a anunţat preşedinţia franceză.

„Este prea devreme pentru a specula asupra consecinţelor acestei decizii. Principiile Uniunii Europene vor continua să se aplice, mai ales prioritatea de a păstra buna funcţionare a UE, ceea ce necesită o clarificare rapidă”, a apreciat şeful statului francez, citat într-un comunicat emis de preşedinţie.

„Franţa este pregătită să coopereze cu noul premier britanic în toate subiectele europene şi bilaterale. Relaţia noastră cu Regatul Unit este esenţială în toate demoneiile”, insistă preşedinţia franceză.

VEZI ȘI:

Theresa May a izbucnit în lacrimi în momentul în care și-a anunțat demisia (VIDEO)

Citeste tot despre: demisie, reacție, Theresa May
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.4897%
USD USD 17.4143 -0.2926%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.4864%
UAH UAH 0.7026 -0.1137%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile