Logo Realitatea.md

Cum alegem corect cauciucurile de iarnă și când ar trebui procurate pentru a nu plăti mai mult decât costul lor real

29 Noiembrie 2020, 06:10 // Auto

Odată cu scăderea temperaturilor șoferii cunosc că apare necesitatea schimbării cauciucurilor de vară pe cele de iarnă sau all season (în orice sezon) a mașinilor, însă puțini cunosc aspectele care stau la baza alegerii unor anvelope calitative, care vor face față provocărilor vremii nefavorabile.

Foto: playtech.ro

Mai jos îți oferim câteva sfaturi utile despre cum alegi cele mai potrivite anvelope pentru sezonul rece.

Pentru a circula în condiții de siguranță, Regulamentul Circulației Rutiere obligă șoferii să  echipezer mașina cu anvelope de iarnă sau de orice sezon indiferent de data calendaristică, dacă mașina circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Specialiștii spun că ideal ar fi să schimbăm cauciucurile înainte ca temperaturile să scadă sub 7 grade Celsius.

Cauciucurile de iarnă sau orice sezon ar trebui înlocuite cu unele noi după un interval de rulare de șase ani. Dacă ajung să aibă vechime de zece ani, cum se întâmplă la mulți șoferi, atunci ele trebuie schimbate urgent, chiar dacă nu au semne vizibile de uzură

Anvelopele de iarnă prezintă cel mai ridicat nivel de aderență și, spre deosebire de cele all season, au bandă de rulare mai profundă și îndepărtează apa de pe suprafața lor. Specialiștii mai spun că, dacă, nu conduci în zone cu risc de îngheț și polei pot fi folosite și anvelope de tip all season.

De ce trebuie să ții cont când cumperi anvelopele

Alegerea cauciucurilor de iarnă trebuie făcută, în primul rând, urmând dimensiunile roților specificate în cartea tehnică a mașinii. De asemenea, eticheta oferă informații despre caracteristicile de siguranță și de mediu, pe baza a trei criterii standard:

 • Frânarea pe suprafețe umede, marcată cu litere de la A – pentru cele mai bune performanțe – la G. În condiții de ploaie, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 poate fi cu 18 metri mai scurtă (30%) pentru anvelopele clasa A față de cele clasa G.
 • Consumul de carburant și economia de combustibil, evaluate cu aceleași litere. Diferența de consum între o anvelopă clasa A și una clasa G este de 7,5%.
 • Nivelul de zgomot optim pentru anvelope trebuie să se situeze sub 70 dB.

Când este cel mai potrivit moment de procurat anvelopele de iarnă

Furnizorii de cauciucuri de iarnă au tendinţa de a majora preţul anvelopelor odată cu apropierea sezonului rece. Astfel, specialiștii, dar și reprezentanții service-urilor auto susțin că, aceleaşi cauciucuri de iarnă cumpărate în luna august vor fi semnificativ mai ieftine faţă de cazul în care sunt achiziţionate în cursul lunii octombrie, când se apropie perioada de trecere la anvelopele de iarnă sau all season.

Potrivit site-urilor specializate în comercializarea anvelopelor pentru autoturisme, prețul pentru o bucată pornește de la 400 de lei, în funcție de diametrul roții, marca și calitatea și poate ajunge până la câteva mii de lei.

Cum pregătim mașina de iarnă

În vederea pregătirii autovehiculului la începutul sezonului rece, pe lângă schimbarea obligatorie a anvelopelor, trebuie acordată o atenție sporită următoarelor aspecte:

 • Să verifici bateria și sistemul de încărcare al bateriei;
 • Să verifici concentrația antigelului, care trebuie să reziste la temperaturi de -30 °C;
 • Să te asiguri că termostatul funcționează în parametri optimi și poate încălzi habitaclul;
 • Să verifici nivelul de ulei de motor și dacă este respectat intervalul recomandat de revizie;
 • Să rezolvi orice problemă a ambreiajului, care va fi suprasolicitat pe timp de iarnă;
 • Să te asiguri că ai un set de lanțuri antiderapante, racletă, lichid de parbriz și soluții pentru dezghețarea parbrizului și a sistemului de închidere al mașinii, ștergătoare adecvate;
 • Să eviți folosirea simultană a mai multor consumatori, pentru a menaja bateria.
 • Să ai în portbagaj permanent o lopată în caz de situații de troienire a drumurilor, lanternă și chiar o plapumă.
 • Să nu lași pe timp rece rezervorul la limită.
Citeste tot despre: cauciucuri, iarna, mașină, sezon
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile