Logo Realitatea.md

Cum argumentează Biroul Politici pentru Reintegrare întrevederea de ieri a Olgăi Cebotari cu liderul de la Tiraspol la sediul unei instituții neconstituționale?

13 Noiembrie 2020, 08:26 // Actualitate

Reprezentanții Biroului Politici pentru Reintegrare recunosc că tradițional, întrevederile dintre șefii-negociatori de pe ambele maluri ale Nistrului se desfășoară la sediile Misiunii OSCE de la Chișinău și Tiraspol, însă vizita de ieri a actualei viceprim-ministrei Olga Cebotari, „nu a fost una oficială”, fapt pentru care s-a văzut cu Vadim Krasnoselski la  o instituție a autoproclamatei regiuni Transnistrene. Explicația a fost oferită pentru Realitatea.md de către Biroul Politici pentru Reintegrare.

Foto: BPR

„Întrevederea a avut un caracter informal și a vizat trecerea în revistă a problemelor ce figurează pe agenda procesului de negociere privind reglementarea transnistreană. După cum este cunoscut, există mai multe platforme de dialog între Chișinău și Tiraspol (1+1, Grupuri de lucru), iar vizetele de lucru pe ambele maluri sau efectuat la nivel de lideri și reprezentanți politici, în documentele semnate de-a lungul timpului, în procesul de negocieri nefiind stipulat expres locul desfășurării acestora. Uzual ședințele oficiale la nivel de reprezentanți politici și experții sectoriali de pe ambele maluri ale Nistrului au loc în oficiile Misiunii OSCE și concomitent din considerente de consolidare a măsurilor de încredere a devenit o practică organizarea întrunirilor dintre exponenții Chișinăului și Tiraspolului (lideri, reprezentanți politici) și în alte locații din regiunea transnistreană și de pe malul drept”, au explicat pentru Realitatea.md reprezentanții Biroului.

Drept exemplu, Biroul Politici pentru Reintegrare aduce întrevederea liderilor din 28 iulie curent, a șefului statului, Igor Dodon, cu liderul de la Tiraspola, Vadim Krasnoselski, care avut loc la reședința prezidențială de la Condrița, precum și întrunirea din 10 aprilie 2015, de la Hotelul Rusia din orașul Tiraspol.

Totodată, reprezentanții Biroului au specificat că, în cadrul întrevederii de ieri „au fost evitate elementele de sensibilitate politică, fără simbolici, steme și alte aspecte inadmisibile și incompatibile cu suveranitatea și integritatea teritorială a țării”. Conform procedurilor existente vizita ar fi fost coordonată „în modul corespunzător cu conducerea țării”.

Amintim că, ieri în premieră, Olga Cebotari s-a întâlnit cu liderul separatist la Tiraspol, într-o instituție a autoproclamatei regiuni Transnistrene, fapt ce presupune încălcarea normelor de negociere, deoarece întrevederile de acest gen se fac pe platforme neutre, cum ar sediile Misiunilor OSCE.

Cu o reacție la fapta noii viceprim-ministre a Biroului a venit și ex-viceprim-ministra pentru Reintegrare, care a catalogat acțiunea Olgăi Cebotari drept una inacceptabilă.

Realitatea.md a solicitat o reacție și de la Misiunea OSCE, față de acțiunea de ieri a viceprim-ministrei pentru Reintegrare, însă până în prezent aceasta nu a oferit un răspuns. 
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile