Logo Realitatea.md

Cum explică Andrei Năstase decizia de a vota pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

25 Iunie 2019, 13:21 // Politica

Vicepremierul moldovean Andrei Năstase, care participă în acest zile la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, explică, printr-un live pe Facebook, motivul pentru care a votat pentru revenirea Federației Ruse în cadrul APCE. Potrivit lui Năstase, decizia nu a fost una ușor de luat și a făcut-o pentru ca ”Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să poată exercita o influență pozitivă asupra tuturor statelor”.

”Nu a fost o decizie ușor de luat pentru toți deputații Adunării Parlamentare Consiliului Europei, inclusiv pentru deputații din partea Moldovei, care au mărturisit că până în ultima clipă nu erau deciși cum anume să voteze. Personal, am ales să nu votez pentru o țară sau alta, împotriva unei țări sau alteia, am ales să votez pentru ca această importantă instituție a Consiliului Europei să poată exercita o influență pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv a asupra Fderației Ruse, inclusiv în subiecte foarte importante pentru mine, pentru noi, subiecte legate de drepturile omului, democrație, de stat de drept”, a declarat Andrei Năstase.

Acesta a subliniat că acest vot nu anulează rezoluțiile tuturor statelor lumii asupra unor subiecte sensibile. 

”Vreau să vă asigur că acest vot nu anulează în niciun fel rezoluțiile și pozițiile principiale ale tuturor statelor lumii asupra unor subiecte sensibile cum ar fi subiectul anexării Crimeii”, a adăugat Năstase.

Amintim că Andrei Năstase, alături de deputatul socialist Vlad Batrîncea, se numără printre cei 118 oficiali care au votat ca Rusia să fie acceptată din nou în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), după ce acest stat a fost scos din componență ca urmare a agresiunii sale față de Ucraina în contextul anexării peninsulei Crimeea.

Împotrivă a votat doar Mihai Popșoi de la PAS, împreună cu 61 de oficiali din Ucraina, în primul rând; Polonia; Marea Britanie; Georgia; Lituania; Suedia; Letonia și Estonia. 10 oficiali s-au abținut să voteze.

Detalii, în link-ul de mai jos:

Andrei Năstase a votat pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Ucraina şi-ar putea suspenda activitatea la APCE, din cauza revenirii Rusiei: Nu vrem să stăm lângă ucigași

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile