Logo Realitatea.md

Cum o iubitoare de animale, angajată la un azil german de la noi, a ajuns în centrul unui scandal

20 Ianuarie 2020, 08:18 // Societate

Mariana Toderenciuc nu doar iubește animalele, dar spune că și-a dedicat viața pentru ele. Este de 8 ani voluntară, are acasă zeci de câini și pisici pe care i-a găsit hoinărind pe drum. I-a tratat și are grijă de ei cu multă dragoste. Recent, însă, a ajuns în centrul unui scandal pe Internet. Cei care au colaborat cu ea, o tot telefonează și o întreabă dacă este adevărat ce s-a scris despre ea. Mariana a decis să explice situația și ne-a oferit un interviu.

Foto simbol

Totul a început acum două luni, când Mariana s-a angajat într-un azil de câini și pisici din satul Beriozchi, raionul Anenii Noi. Centrul activează de cinci ani, numără circa 200 de pisici și 500 de câini, și este finanțat din fonduri originare din Germania.

Terenul pe care a fost construit centrul a fost înregistrat pe numele altei voluntare Ludmila Pușcașu. Cea din urmă ar fi găsit-o pe Mariana Toderenciuc pentru a o ajuta la serviciu. Cel puțin așa spune însăși Mariana.

„Din copilărie am avut acest vis - să activez la un centru unde să pot avea grijă de câini și pisici. Eu cunosc limba germană. Cei care au investit în centru le-a plăcut de mine și m-au angajat. Terenul este înregistrat pe Ludmila Pușcașu, pentru că încă nu exista o lege prin care cetățenii străini să aibă dreptul să dețină proprietăți. Cetățenii germani ai fondului au o recipisă în care scrie că atunci când Ludmila Pușcașu nu va mai vrea să se ocupe de centru, fie ea, fie cetățenii germani să găsească o persoană. Iată că m-au găsit pe mine.

Deși am fost propusă de către Ludmila Pușcașu, la un moment dat am simțit că ceva nu este în regulă. Împreună cu doi angajați, mi se puneau bețe în roate. Spre exemplu, fotografiau frigiderul gol, asta în timp ce eu l-am scos intenționat să-l spăl și să-l umplu din nou cu carne proaspătă pentru câini. Trimiteau aceste fotografii celor din Germania și eu eram nevoită să dau explicații”, spune Mariana.

Ultimele picături au fost atunci când Mariana a mers să returneze un câine de rasă Husky. Ea a luat acel câine de la un alt azil și a încercat să-l încadreze în cel din satul Beriozchi, însă el deoseori părăsea teritoriul și fugea în sat.

„Localnicii se plângeau că le mănâncă păsările pe care le întrețin și eu am decis să-l returnez. Pe urmă am aflat că Ludmila Pușcașu cu cei doi angajați și încă o voluntară pe nume Galina Grabovețcaia împreună cu soțul său m-au urmărit și m-au filmat, prezentând informația, precum că eu scot animalele din azil și le dau drumul pur și simplu.

Mai mult, au plasat pe Facebook un filmuleț cu câini morți în jurul azilului și au spus că asta se întâmplă din cauza neglijenței mele. Pe unii i-am recunoscut, pentru că în azil era, spre exemplu, un câine în vârstă de 18 ani care a murit. Eu am rugat angajatul să-l ia și să-l îngroape, dar se pare că el îi aduna undeva și îi păstra anume pentru a realiza acest filmuleț și pentru a mă denigra”, mai povestește Mariana.

Voluntara a mai dezvăluit că atunci când a returnat câinele de rasa Husky, la reîntoarcere și-a văzut mașina zgârâiată. Atunci nu a înțeles ce s-a întâmplat, însă după apariția informației denigratoare despre ea, și-a dat seama că tot autorii filmulețului au făcut asta.

„Ei au mai lansat informația, precum că eu mi-aș fi cumpărat mașină din banii pe care mi-i dădeau cetățenii germani pentru centru. Este un fals. Pentru activitatea mea mașina este necesară. Sora care este stabilită în Germania m-a ajutat cu bani și mi-am cumpărat mașina. Unul dintre angajați a avut un vehicul care s-ar fi stricat și am fost nevoită ca toate lucrurile necesare pentru centru să le transport cu propria mașină”, spune Mariana.

Întrebată dacă s-a adresat la poliție, ea a răspuns că nu, pentru că nu avea probe. Ea a reiterat că și-a dat seama cine de fapt îi pune bețe în roate, după ce a apărut informația denigratoare la adresa sa pe Internet. Nici până acum, nu știe exact de ce i s-a făcut asta, dar bănuiește că un motiv ar fi, pentru că odată ce ar fi venit să activeze la centru, nimeni de-acolo nu prea putea să fure câteva ceva pentru ei, așa cum s-ar fi făcut înainte.

Potrivit voluntarei, unul dintre reprezentanții fondului german, Inga Linder, i-ar fi promis că va remedia situația: „Eu mereu îmi dădeam darea de seamă. Bonurile de plată le prezentam și banii erau cheltuiți în conformitate cu planul prestabilit. Unica de ce-mi pare rău - că nu am făcut copii la aceste bonuri. Cine ar fi știut că mi se va întâmpla asta...”.

Realitatea.md este deschisă spre publicare a reacțiilor persoanelor vizate mai sus.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață