Logo Realitatea.md

Cum Primăria Chișinău nu poate recupera un teren care-i aparține? Un antreprenor a început să construiască un bloc și tot blochează demolarea

06 Aprilie 2020, 20:20 // Societate

Debandada construcției ilegale de pe strada Nicolae Costin, nr. 44/1, din capitală continuă! De două săptămâni, Primăria Chișinău încearcă să dea jos construcția nefinalizată, doar că fără succes. Deschide.md scrie că fundamentul blocului nu a fost dărâmat nici astăzi și asta pentru că la fiece tentativă de intervenție a muncitorilor, antreprenorul le blochează accesul, boicotând astfel.

Încă de la ora 08:00, specialiștii urmau să intre cu un excavator pe terenul de pe str. Nicolae Costin 44/1, care aparține Primăriei, dar pe care a fost începută construcția unui bloc locativ. Aceasta a fost deja a patra încercare de demolare a fundamentului care, la fel, s-a soldat cu eșec. Totul din cauza antreprenorului care boicotează lucrările.

Scenele se produc sub privirile polițistului de sector, care nu poate face nimic altceva decât să întocmească de fiecare dată câte un proces-verbal pe numele proprietarilor companiei de construcție. 

Singura schimbare în aspectul terenului pe care au reușit să o facă muncitorii a fost tăierea armăturii construcției. Așadar, cu excepția certurilor și acuzațiilor reciproce între „Imobil PG” și Pretura Buiucani, se pare că nu se mai întâmplă nimic.

Recent, viceprimarul Victor Chironda a emis o dispoziție prin care ordona demontarea construcției, document care a fost adus la cunoștința reprezentanților firmei. Avocatul companiei „Imobil PG” a contestat-o și insistă că, înainte de demolare, este necesară o decizie a instanței de judecată.

Istoria acestui teren a început în 2015, când mai multe companii au solicitat Primăriei Chișinău emiterea certificatului de urbanism pentru construcția unui bloc locativ. Pentru că una dintre acestea figura într-un dosar penal, celelalte firme i-au cumpărat dreptul de construcție. Prin urmare, terenul a fost preluat de compania „Imobil PG”, care a și continuat lucrările. Chiar și așa, litigiul a rămas în vigoare, lotul fiind deja vizat în procedura penală. Mai mult decât atât, Cancelaria de Stat a decis ulterior că acest teren nu se mai dă în arendă dar și CSJ a anulat toate deciziile prin care au fost obținute certificatele de urbanism și construcții. De atunci această parcelă se află în proprietatea primăriei.

Contactat de sursa citată, apărătorul a declarat că, imediat după scandalul de săptămâna trecută, a insistat să aibă o întrevedere cu primarul Ion Ceban pentru a discuta despre acțiunile pe care urmează să le întreprindă. Edilul însă i-ar fi expediat un SMS în care îl redirecționa către viceprimarul Victor Chironda, cel care a semnat dispoziția de demolare. La rândul său, Chironda i-ar fi sugerat avocatului să se adreseze Preturii Buiucani, pentru ca, într-un final, pretorul să-l informeze, din nou, despre decizia de demolare emisă de autoritățile locale.

Am încercat să aflăm de la primarul Ceban cum se întâmplă că Primăria deja de aproape două săptămâni nu poate să-și execute propriile decizii, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile