Logo Realitatea.md

Cum Republica Moldova își consolidează răspunsul la atacurile cibernetice

20 Noiembrie 2019, 14:55 // Tech

Atacurile cibernetice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa omenirii! De această opinie sunt mai mulți specialiști în domeniu, reuniți în această săptămână la Chișinău, pentru a participa la Forumul Regional de Securitate Cibernetică 2019, în cadrul celei de-a VII-a ediții „Moldova Cyber Week”. Evenimentul a întrunit în capitală peste 300 de participanți din SUA, Elveția, Ucraina, Georgia, România și alte state, iar la deschidere au participat mai mulți oficiali de rang înalt ai executivului de la Chișinău.

„O singură țară nu deține resursele și instrumentele necesare pentru a asigura securitatea cibernetică. Iată de ce, cel mai important este să ne asumăm un angajament solid față de cercetare și investiții în domeniul cibernetic. Aceasta ar însemna ca guverne, forțe de ordine, industrii, ONG-uri, instituții de cercetare, să-și împărtășească cunoștințele, experiențele și să se ajute reciproc, pentru a reduce astfel riscurile de securitate”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

La rândul său, Aureliu Ciocoi, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a completat că: „Securitatea cibernetică ține și de diplomație, atunci când vine vorba să răspunzi amenințărilor digitale. Moldova, fiind unul dintre semnatarii Acordului de Asociere cu UE, urmărește cu atenție acțiunile partenerilor europeni în acest sens și încearcă să implementeze bunele practici. Trendul la nivel regional în acest domeniu este consolidarea legislației și a normelor legale, a capacităților, a parteneriatelor, iar noi ne dorim ca Moldova să fie parte a acestui proces”.

În aceeași ordine de idei, Serghei Popovici, directorul I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, a explicat că este foarte important ca fiecare să fie conștienți de lucrurile care se pot întâmplă în mediul online.

„Spațiul cibernetic prezintă o serie de amenințări care pot viza infrastructurile critice ale unui stat, iar tehnologiile informaționale devin atât de imprevizibile, încât pot fi cu ușurință scăpate de sub control. Tocmai acest lucru ne propunem să-l evităm sau cel puțin să-l monitorizăm și să-l ținem sub control, prin schimbul de bune practici, prin consultări publice, prin implicare și perfecționarea zilnică”, a adăugat acesta.

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova, a precizat că securitatea cibernetică poate fi considerată ca fiind o oportunitate pentru universități, întrucât este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din lume.

„Respectiv, și cererea pentru specialiști calificați în acest domeniu e în continuă creștere. Iată de ce Universitatea Tehnică din Moldova depune eforturi majore pentru a contribui la creșterea expertizei, crearea parteneriatelor de succes cu cei din domeniul privat, instruirea și creșterea competențelor profesionale ale specialiștilor. Iată de ce, este o onoare să fim co-organizatori ai acestui eveniment important”, a conchis Viorel Bostan.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile