Logo Realitatea.md

Cum s-a mărit PDM-ul în ultimii ani și cine ar putea câștiga de pe urma sistemului mixt. Dumitru Diacov „dă cărțile pe față”

10 Octombrie 2017, 15:48 // Politica

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a explicat cum, într-o perioadă atât de scurtă, numărul deputaților PD s-a mărit de două ori și care dintre partide ar putea câștiga de pe urma sistemului electoral mixt. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru ziarul „Timpul”.

Întrebat despre turismul politic care i-a adus PDM-ului 21 de deputați noi după anul 2014, Diacov a explicat că PDM a făcut mereu alianțe cu partidele de orientare democratică și a considerat că este un partid capabil să guverneze țara.

„Ar fi trebuit să mergem la alegeri anticipate, dar PDM a considerat că este capabil să guverneze și să-și asume soarta țării. Atunci deputați din diferite fracțiuni, care au fost de acord cu poziția noastră, s-au alăturat echipei, iar ceilalți au rămas în opoziție. Cum poți să-i judeci că n-au dorit alegeri anticipate? Constituția nu interzice turismul politic și avem experiența aceasta de mai mulți ani”, a menționat politicianul. 

Președintele de onoare al PD și-a exprimat încrederea privind faptul că atât cu sistemul electoral modificat, cât și cu cel neschibat, PDM ar avea șanse bune la alegerile parlamentare. 

„PDM va avea șanse bune, pentru că este cel mai organizat partid. Ne căutăm de treabă și trebuie să convingem cetățenii că nu creăm conflicte interne. Partidul Democrat are mai multe posibilități să promoveze oameni de treabă pe circumscripțiile uninominale, la nivel local. Vom face sondaje, ca să aflăm cine sunt mai influenți în regiuni și se bucură de mai multă încredere, vom discuta şi cu oamenii respectivi. Presupun că așa vor face toate partidele. La rândul său, opoziția trebuie să demonstreze că este mai bună, dar nu pur și simplu să se viseze la guvernare. Știm că şi PLDM, și alte partide, au optat la un moment dat pentru sistemul mixt”, a subliniat Dumitru Diacov. 

Potrivit acestuia, liderii de la nivel local o să se orienteze către PDM, deoarece „ei înțeleg că formațiunea noastră are mai multe perspective”.

Realitatea.md amintește că în iulie, proiectul de Lege privind sistemul electoral mixt a fost votat în lectura finală cu 74 de voturi. 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4666 0.8093%
USD USD 17.1944 0.2542%
RUB RUB 0.2265 0.8011%
RON RON 4.1989 0.7873%
UAH UAH 0.6058 -0.0989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile