Logo Realitatea.md

Cum să aibă grijă de ele femeile însărcinate și cele care alăptează, în pandemie de coronavirus

16 Martie 2020, 10:46 // Life

Sănătatea sexuală și reproductivă este o problemă semnificativă de sănătate publică în timpul epidemiilor, iar sarcina și nașterea în condiții de siguranță depind de funcționarea sistemelor de sănătate și de respectarea strictă a măsurilor de precauție privind infecțiile.

„În timp ce teama și incertitudinea sunt răspunsuri naturale la coronavirus, trebuie să fim ghidați de fapte și informații solide. Trebuie să fim uniți în solidaritate, să luptăm împotriva stigmatizării și discriminării și să ne asigurăm că oamenii obțin informațiile și serviciile de care au nevoie, în special femeile însărcinate și cele care alăptează”, a declarat Dr. Natalia Kanem, Director executiv al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA).

Potrivit UNFPA, agenția ONU care promovează drepturile sexuale și reproductive, până în prezent, nu există dovezi științifice cu privire la sensibilitatea crescută a femeilor gravide la COVID-19. Cu toate acestea, sarcina aduce modificări fiziologice care ar putea face unele femei gravide mai sensibile la infecții respiratorii virale. Femeile gravide cu boli respiratorii trebuie tratate cu prioritate maximă din cauza riscului crescut de reacții adverse.

Femeile gravide ar trebui să ia aceleași măsuri preventive pentru a evita infecția, care sunt recomandate pentru toți adulții, cum ar fi:

  • Evitarea contactului apropiat cu persoanele care tușesc și strănută;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții pe bază de alcool;
  • Acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei și strănutului;
  • Evitarea locurilor publice aglomerate și izolarea la domiciliu.

Toate acțiunile recomandate sunt disponibile pe pagina Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În acest moment, nu există încă un vaccin pentru a preveni sau a trata virusul, dar există tratamente recomandate pentru simptome. Tratamentul pentru femeile gravide cu infecție cu COVID- 19, suspectată sau confirmată, trebuie prevăzut împreună cu terapiile de susținere recomandate de OMS pentru pacienții adulți, în strânsă consultare cu medicul ginecolog.

Femeile care alăptează nu ar trebui să fie separate de nou-născuții lor, deoarece nu există dovezi care să demonstreze că virusurile respiratorii pot fi transmise prin laptele matern, potrivit UNICEF. Mama poate continua alăptarea, atâta timp cât se aplică măsurile de precauție necesare de mai jos:

 ● Mamele care au simptome, dar se simt suficient de bine pentru a alăpta, trebuie să poarte o mască atunci când se află lângă copil (inclusiv în timpul alăptării), să se spele pe mâini înainte și după contactul cu copilul și să curețe/să dezinfecteze suprafețele contaminate.

 ● Dacă o mamă este prea bolnavă pentru a alăpta, ea trebuie încurajată să stoarcă laptele care poate fi administrat copilului într-o ceașcă curată și/sau lingură – în timp ce poartă o mască, spălându-se pe mâini înainte și după contactul cu copilul și curățând/dezinfectând suprafețele contaminate.

Serviciile de sănătate mintală și sprijinul psihosocial pentru persoanele afectate, familii, comunități și lucrătorii din domeniul sănătății sunt elemente critice în răspunsul la coronavirus.

UNFPA monitorizează intens și colaborează cu partenerii, guvernele și agențiile ONU pentru a aborda izbucnirea noii boli a coronavirusului (COVID-19), care a fost declarată o urgență de sănătate publică de interes internațional de către OMS.

UNFPA susține comunitățile afectate, în special femeile și fetele vulnerabile, ale căror nevoi de protecție și sănătate trebuie să se afle în centrul eforturilor de răspuns. Colaborăm cu personalul nostru din întreaga lume pentru a consolida pregătirea internă, precum și angajamentul nostru față de partenerii, guvernele și comunitățile pe care le asistăm, pentru a preveni și a răspunde la epidemie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.8005%
USD USD 18.4281 1.1100%
RUB RUB 0.2348 0.5998%
RON RON 4.1664 0.7569%
UAH UAH 0.6689 1.8268%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)