Logo Realitatea.md

Cum sunt plătiți cercetătorii de la AȘM și unde aleg să plece, când decid să părăsească țara

13 Mai 2019, 20:40 // Economie

Președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Ion Tighineanu, a dezvăluit într-un interviu pentru ZdG.md ce salariu ar primi un cercetător și unde aleg să plece unii, atunci când se decid să părăsească Republica Moldova.

„Actualmente, AȘM nu are institute de cercetare. Începând cu anul trecut, în urma reformelor, institutele au trecut de la AȘM la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. La noi sunt trei secții de știință. În cadrul Academiei, se organizează audieri publice ale rezultatelor științifice realizate în cadrul proiectelor de cercetare. Adică, noi avem atribuțiile noastre, suntem consultantul Guvernului, și, de fapt, tindem să fim un consultant al societății și cred că lucrul acesta e posibil. Dacă e să vorbim despre colaboratorii din cadrul Academiei, salariul mediu calculat este de circa 5300 de lei. În cadrul secțiilor de știință – Științe ale Vieții, Științe Exacte și Inginerești și Științe Sociale, Economice Umanistice și Artă, salariul mediu este de circa 10 mii de lei. Dar, vedeți că aici sunt și academicieni, și membri corespondenți”, a declarat Ion Tighineanu.

Tot el a spus că cercetătorii pleacă, în primul rând, spre țări europene, cel mai des fiind Germania sau Italia. „Au fost mulți tineri care cândva au plecat prin intermediul bursei Alexander von Humboldt, în Germania. O bună parte nu au mai revenit, alegând să rămână acolo. Unii, au plecat mai departe, în SUA și Canada. Însă, avem și exemple de cercetători care au revenit acasă. După 10 ani de cercetări în Germania, dr. hab. Mihai Macovei a revenit cu familia la Chișinău, a participat la un concurs la Institutul de Fizică Aplicată, l-a câștigat și, de patru ani, e director acolo. Deci, Institutul e condus de un cercetător care a făcut școală în Occident. Iată, sunt persoane care au trecut așa o școală adevărată și au revenit cu idei, experiență internațională, legături, cunoștințe, dacă doriți. Sigur, astfel de persoane acum sunt piloni ai științei, pentru că ei promovează proiecte comune cu Occidentul. Avem și exemple când tinerii noștri au plecat deținând bursa von Humboldt, dar au revenit curând acasă și lucrează eficient. Revenirea acasă e impulsionată de asocierea noastră la Programele europene”, a conchis acesta.

Citeste tot despre: AȘM, cercetători, Ion Tighineanu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile