Logo Realitatea.md

Cum sute de mii de euro - bani UE destinați unei grădinițe din Ungheni - au dispărut în conturile unui ONG

30 Octombrie 2020, 12:25 // Economie

Grădinița „Licurici” din orașul Ungheni ar fi ajuns astăzi una dintre cele mai moderne și bine amenajate instituții preșcolare din țară, dacă banii oferiți în anul 2014 de Uniunea Europeană ar fi fost folosiți conform destinației, scrie Anticorupție.md. Portalul citat a documentat și a aflat că banii au început să dispară cu miile chiar la începutul implementării proiectului.

Delegația Uniunii Europene a oprit finanțarea. Doar că, chiar și după 5 ani, banii așa și nu au fost restituiți și nimeni nu a fost tras la răspundere.

La finele anului 2013, în biroul primarului orașului Ungheni au intrat un bărbat și o femeie. Erau soții Iurie și Svetlana Chesari, directorul executiv și președintele organizației Asstreia. „Mi-au spus că avem o echipă bună și că sunt finanțări din partea Uniunii Europene. Atât că trebuie de identificat o grădiniță care să aibă nevoie de renovare totală și noi să-i ajutăm să identifice această grădiniță”, își amintește Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.

În 2014, șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a semnat cu primarul de la Ungheni un contract privind implementarea proiectului numit „Energii renovabile și eficiența energetică pentru clădirile publice” (REEPB). Proiectul prevedea construcția unor geotermale pentru aprovizionarea cu energie termică a celei mai mari grădinițe din Ungheni.

La 9 martie 2015, UE a transferat pe contul Asstreia prima tranșă, de 430 de mii de euro, pentru finanțarea proiectului REEPB. Atunci a fost dat startul lucrărilor de proiectare pentru renovarea grădiniței și construcția geotermalelor. Sub gardul instituției au fost forate fântâni înguste și adânci pentru preluarea probelor. Până în timpul de față, sub gard s-au păstrat două adâncituri mici, acoperite de vegetație, singura amintire rămasă de la grandiosul proiect care nu a avut șanse de a fi realizat.

Chiar în luna martie, când a fost livrată prima tranșă, apar suspiciuni privind dispariția banilor. Despre acest lucru a fost informat managerul de proiecte din cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Alexandr Darras, desemnat de Pirkka Tapiola responsabil pentru proiectul REEPB.

Ulterior, în lunile mai-iunie 2015, unii angajați au observat că de pe contul destinat proiectului REEPB, gestionat de Asstreia, au dispărut 160 de mii de euro.

La începutul lunii iulie 2015, la terasa restaurantului „Butoiaș” din Chișinău a avut loc o întâlnire secretă la care au participat Alexandr Darras, Igor Țurcan, coordonatorul proiectului din partea Primăriei Ungheni, primarul Alexandru Ambros, Veaceslav Botnari, angajat în cadrul proiectului de la Criuleni și Sergiu Ceauș, pe atunci angajat al Cancelariei de Stat. Despre această întâlnire s-a aflat ulterior de la Igor Țurcan. Atunci s-a pus în discuție posibilitatea reluării proiectului CBC RUR Waste din Criuleni, la care banii donații de UE la fel erau gestionați de Asstreia, iar Primăria Ungheni să inițieze procedura de înlăturare a organizației neguvernamentale conduse de soții Chesari de la gestionarea finanțelor pentru proiectul REEPB.

ONG Asstreia a efectuat mai multe angajări, unele absolut inexplicabile, salariile generoase fiind achitate din fondurile europene. Totodată, au fost încheiate mai multe contracte de prestare a serviciilor cu firme asociate soților Chesari. Potrivit unei investigații a Serviciului pentru Combaterea și prevenirea spălării banilor din cadrul CNA, sustragerea banilor a fost realizată prin intermediul câtorva firme controlate de familia Chesari - Fundația „Solidaritate și progres”, Întreprinderea „Est1TV”, Societatea pe acțiuni Aiper și firma Meteo TV.

După ce este constatată dispariția banilor, Delegația UE în Republica Moldova, Primăria orașului Ungheni și coordonatorul proiectului, Igor Țurcan, au solicitat explicații de la familia Chesari, dar spun că așa și nu le-au primit.

La 27 martie 2017, Pirkka Tapiola a dispus suspendarea proiectului și a oricăror lucrări care se efectau. Două zile mai târziu, Iurie Chesari i-a scris lui Pirkka Tapiola că regretă și nu înțelege de ce a fost suspendat proiectul. Directorul Asstreia a declarat că dorește să ducă proiectul până la capăt.

Lui Iurie Chesari i-a răspuns Aneil Singh, angajat al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, informându-l că lipsa banilor destinați proiectului de la Ungheni este investigată de OLAF. Totodată, lui Chesari i s-a comunicat că i se oferă o perioadă de trei luni ca să facă ordine în finanțele destinate proiectului și să ofere explicații, după care Delegația Uniunii Europene va decide dacă va relua finanțarea.

Astfel, Asstreia urma să prezinte dovada bancară că banii sunt în cont și nu au fost fraudați.

Organizația pare să nu se fi folosit de ultima șansă oferită de europeni. La 15 septembrie 2017, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a informat oficial conducerea ONG-ului Asstreiea că reziliază definitiv contractul de finanțare a proiectului REEPB.

Ce dosar penal a fost deschis de procurori și ce s-a întâmplat cu el. De ce a fost un singur condamnat și, mai ales, de ce acesta declară că i s-a fabricat dosarul, citiți în articolul integral.

Citeste tot despre: bani europeni, ONG, Ungheni
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2242 0.1515%
USD USD 17.4569 0.0275%
RUB RUB 0.2319 -1.9036%
RON RON 4.3540 0.1472%
UAH UAH 0.6202 0.5675%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile