Logo Realitatea.md

Cum va zbura Șoigu în Moldova: Ucraina interzice survolarea spațiului său, iar prin România are nevoie de coordonarea NATO

23 August 2019, 17:22 // Actualitate

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, este așteptat de președintele Igor Dodon la evenimentele dedicate „marcării celor 75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism”. Întrebarea însă este cum va ajunge acesta pe teritoriul Republicii Moldova în condițiile în care Ucraina interzice survolarea spațiului său aerian de aeronavele Federației Ruse. Totodată, acum doi ani, România a interzis aeronavei la bordul căreia se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să intre în spațiul său aerian.

foto: iz.ru

La data de 28 iulie 2017, Dmitri Rogozin intenționa să ajungă în Moldova pentru a participa la unele evenimente din stânga Nistrului. România însă a interzis survolarea spațiului său aerian de către aeronava de cursă la bordul căreia se afla Rogozin, pe motiv că acesta este inclus în lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană în urma anexării peninsulei Crimeea, de către Federația Rusia. Astfel, avionul a făcut cale întoarsă de la frontiera dintre Ungaria și România, aterizând la Minsk

Îl lasă România pe Șoigu să intre în Moldova sau nu?!

Oficial, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu nu este inclus în lista persoanelor sancționate de UE după anexarea Crimeei. Asta deși în 2014-2015 s-a discutat intens despre o asemenea decizie, fără a se ajunge la un numitor comun.

De altă parte însă, conform protocoalelor de securitate ale Federației Ruse, ministrul rus al Apărării nu are dreptul să zboare cu aeronave de cursă și se deplasează cu un avion personal. Mai mult ca atât, avionul acestuia este însoțit mereu de cel puțin un avion militar rusesc.

În una dintre ultimele asemenea cazuri, aeronava lui Șoigu a fost însoțită de două avioane de luptă SU-27. Cazul a avut loc pe 13 august curent, atunci când Serghei Șoigu revenea dintr-o vizită de lucru în enclava rusă Kaliningrad.

„Avionul în care șeful instituției militare zbura din Kaliningrad spre Moscova, pe 13 august, era însoțit de două luptătoare SU-27 din componența aviației marine a Flotei Baltice. Zburând de asupra zonei neutre a Mării Baltice, spre bordul aeronavei lui Șoigu a încercat să se apropie un avion F-18 al NATO, însă unul dintre cele două SU-27 rusești l-a îndepărtat, fără a-i permite apropierea”, scrie Izvestia despre acest caz.

Imaginile în care unul dintre cele două avioane de luptă îndepărtează aeronava NATO de avionul ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, au apărut pe Internet:

  

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4181 0.0382%
USD USD 17.2037 0.0809%
RUB RUB 0.2264 0.1770%
RON RON 4.1911 0.0692%
UAH UAH 0.6051 -0.1815%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile