Logo Realitatea.md

Cum va candida Igor Dodon la alegerile parlamentare? Răspunsul „optimist” al președintelui

10 Decembrie 2018, 17:44 // Stiri

”Vreau să amintesc încă o dată, președintele Republicii Moldova are voie să candideze pe listele unui partid politic”. Astfel a sunat răspunsul „optimist” al lui Igor Dodon, după ce a fost întrebat dacă va participa sau nu la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Potrivit acestuia, „atmosfera” electorală va fi una „fierbinte” și se va munci mult.

„Cred că este prematur să spun dacă voi merge sau dacă voi merge în general. Începând cu sfârșitul lunii decembrie intrăm într-o perioadă foarte importantă, electorală în Republica Moldova. Va fi foarte fierbinte, vom avea mult de muncit. Cu această ocazie, vreau să amintesc încă o dată că președintele Republicii Moldova are voie să candideze pe listele unui partid politic, dar decizia finală, voi candida sau nu va avea loc în luna ianuarie, iar termenul limită este 24 ianuarie, când pot fi modificate liste și introduse noi candidaturi pe listele unui partid politic. De aceea, în luna ianuarie vom lua decizia, dar ne rezervăm dreptul, așa cum prevede și legea, să participăm la acest scrutin”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului are previziuni optimiste față de rezultatul alegerilor, menționând că după scrutin se va munci mai mult.

„Cel mai probabil, ne vom odihni după alegeri sau vom munci mai mult după alegeri. Eu cred că vom munci mai mult”, a menționat șeful statului, în cadrul declarației de presă, după depunerea jurământului de noul ministru al Finanțelor, Ion Chicu.

Întrebat dacă va participa la alegeri alături de PSRM, șeful statului a negat informațiile apărute în presă, potrivit cărora ar urma să meargă în campania electorală alături de PSRM.

“Nu am numit nici un partid, dar, într-adevăr, partidul pro-prezidențial, Partidul Socialiștilor are șanse reale să obțină majoritatea și sper că colegii mei vor face tot posibilul pentru aceasta”, a declarat președintele.

Cât despre interimat, Igor Dodon a spus că nu va degreva din funcție, pentru că nici premierul nu o va face. Totodată a ținut să precizeze că va rămâne un președinte apolitic, așa cum pevede legea: „La fel ca și în cazul primului ministru sunt câteva categorii: prim-ministru și președintele care nu sunt obligați conform legii să degreveze din funcția pe care o dețin. Așa cum prim-ministrul nu va degreva din funcție, nu va degreva nici președintele țării dacă va participa la acest scrutin. Decizia o vom lua numai noi”.

“Eu voi fi apolitic”, a mai adăugat șeful statului.

Amintim că anterior, şeful legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, declarase că Dodon în calitate de preşedinte al republicii nu are dreptul de a participa la alegerile parlamentare preconizate pentru 24 februarie 2019.

VEZI ȘI: 

Andrian Candu: Igor Dodon nu va candida la următoarele alegeri parlamentare

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile