Logo Realitatea.md

Cum vor fi aplicate prețurile la produsele petroliere? ANRE a aprobat noua metodologie

11 Martie 2019, 11:52 // Economie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noua metodologie a formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere și a abrogat-o pe cea veche.

Noile modificări la Legea nr.461/2001 privind piața produselor petroliere, care au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, prevăd că preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieşind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%.

Reieșind din noile condiții de stabilire și modificare a prețurilor la produsele petroliere stabilite de Lege, ANRE a elaborat proiectul noii Metodologii care urmează să înlocuiască Metodologia actuală aprobată prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 102/2016 din 31.03.2016 și prin urmare implementarea Proiectului nu necesită cheltuieli suplimentare financiare sau de altă natură.

Proiectul Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, stabileşte:

  • componenţa consumurilor şi cheltuielilor incluse la calcularea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat;
  • modul determinării, aprobării şi aplicării preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere principale şi la gazul lichefiat.

Potrivit proiectului, întreprinderile care practică activitatea de import și comercializare cu ridicata și activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere sunt obligate să ducă evidența separat pe tipuri de produse petroliere a cheltuielilor ce țin de fiecare din aceste activități. Preţurile de comercializare cu amănuntul calculate în conformitate cu metodologia sunt preţuri plafon şi nu pot fi depăşite de către vânzători. Întreprinderile petroliere pot comercializa cu amănuntul produsele petroliere la preţuri mai reduse decât cele plafon în funcție de cantitatea comercializată, metoda de plată, însă fără a majora preţurile pentru alţi consumatori.

Preţurile aprobate pot fi modificate doar odată cu procurarea altor partide de produse petroliere, la un preţ care duce la schimbarea costului mediu ponderat de procurare a produsului petrolier respectiv faţă de cel determinat la stabilirea preţului precedent, la modificarea cursului de schimb al monedei naţionale şi alţi factori obiectivi, care pot influenţa asupra nivelului preţului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4865 -0.8931%
USD USD 17.6756 -0.2995%
RUB RUB 0.2823 -1.4660%
RON RON 4.0761 -0.9333%
UAH UAH 0.7201 -0.7853%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile