Logo Realitatea.md

Cumpărați produse alimentare doar din spații autorizate! Recomandările ANSA în ajunul sărbătorilor de Paști – VIDEO

10 Aprilie 2017, 12:26 // Societate

Cumpărați produse alimentare, în deosebi produse de origine animală, numai din unități sau spații autorizate sanitar-veterinar. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu câteva recomandări în legătură cu creșterea consumului în ajunul sărbătorilor de Paști. 

„Achiziția produselor alimentare să se efectueze în locuri autorizate: magazine, piețe agroalimentare, acolo unde produsele sunt verificate în baza actelor de proveniență și sunt păstrate în condiții corespunzătoare. De evitat comerțul stradal. Suntem împotriva acestui fenomen. Comerțul stradal prezintă un pericol imens și poate provoca toxicoinfecții alimentare”, a atenționat Ion Toma, director adjunct ANSA.

Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinar.

În cazul când carnea provine din sacrificările efectuate în locurile temporar amenajate pentru sacrificare, aceasta va fi comercializată pe loc, imediat după sacrificare, examinare şi marcare.

Peștele se poate valorifica în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții:

·         comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar.

·         se păstrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat pentru (peștele viu) cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării. 

·         sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirma calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.

La procurarea peştelui în stare proaspătă acordați o atenție sporită ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi;

La procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie integră, curată, mată, poroasă, fără pete şi miros.

Atenţie! Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate. Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător, Marcajul de pe ouă este format din doua componente:

1. codul întreprinderii de producere;

2. data producerii.

Păstrarea ouălor se face în condiții termice adecvate. Termenul de valabilitate a ouălor constituie 28 zile de la data ouatului. Nu  uitați că înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, deoarece de pe coajă pot pătrunde în alimente microorganisme dăunătoare sănătății.

La procurarea laptelui trebuie să cunoaștem că acesta trebuie să aibă culoare albă cu nuanță slab gălbuie, ce se accentuează în cazul laptelui cu conținut sporit de grăsime și caroten.

Atenţie! Cumpărați lapte din vitrine frigorifice ce au temperaturi cuprinse între 4-6 0C. Dacă temperatura este mai ridicată, riscați să cumpărați lapte alterat. Păstrați laptele în frigider, în vas închis, deoarece absoarbe foarte ușor mirosurile străine.

Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc., se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

De menționat că, în urma verificărilor efectuate de către inspectorii ANSA în luna martie, doar în municipiul Chișinău, au fost excluse din circuit 20 de tone de carne și două tone de semifabricate. Numărul de telefon al linei fierbinți ANSA este 0 800 800 33 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)