Logo Realitatea.md

Curtea Constituțională a anulat Acordul de împrumut semnat și ratificat de către R. Moldova și Federația Rusă

07 Mai 2020, 21:31 // Actualitate

Curtea Constituțională (CCM) a decis astăzi, 7 mai, că Acordul de împrumut, semnat între Federația Rusă și Republica Moldova este neconstituțional, după ce a fost contestat legalitatea acestuia de către opoziția parlamentară.

După mai bine de 10 ore de examinare a sesizărilor depuse de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma DA și Grupul Parlamentar Pro Moldova, președinta Curții, Domnica Manole, a anunțat următoarele:

„Se pronunță dispozitivul CCM, dispus în componența judecătorilor: Domnica Manole, președintă; Nicolae Roșca, Liuba Șova, Serghei Țurcan, Vladimir Țurcan. Se declară neconstituțională încheierea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Hotărârea este definitivă și intră în vigoare la data pronunțării. Se publică în Monitorul Oficial”.

În timpul ședinței, judecătorul constituțional Eduard Ababii s-a autorecuzat, după ce deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că este rudă cu ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.

Hotărârea și argumentele incluse în ea vor fi disponibile pe site-ul oficial al CCM în decurs de cinci zile, în conformitate cu legislația în vigoare.

Amintim că, la 23 aprilie curent, Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Federația Rusă, în sumă de 200 de milioane de euro, care a fost negociat de către guvernare.

În aceeași zi, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea de intrare în vigoare, a Legii date, după ce deputații opoziției din Grupul parlamentar Pro Moldova au sesizat Înalta Curte încă înainte de ratificarea Acordului de către Parlament.

Ulterior, CCM a declarat admisibile sesizările cu privire la legea ce prevede acordarea creditului rusesc, depuse și de deputații PAS și PPDA și a decis conexarea acestora într-o singură cauză, programând examinarea acesteia pentru ziua de azi.

Precizăm că, cele 200 milioane de euro de la ruși ar urma să fie utilizate, în primul rând, la reabilitarea infrastructurii rutiere. Banii deja au fost distribuiți pe document, când a fost modificat și votat bugetul de stat.

CITEȘTE ȘI:

Citeste tot despre: acord, anulare, CCM, credit rusesc, sesizare
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile