Logo Realitatea.md

Curtea Constituțională s-a expus pe sesizarea depusă în dosarul „Filat 2” (DOC)

25 Martie 2019, 12:15 // Societate

Curtea Constituțională (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea privind excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 342 alin. (2), 346 și 352 alin. (3) din Codul de procedură penală, ridicată de către avocatul Tudor Osoianu, în dosarul „Filat 2”, pendinte la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Amintim că, încă la sfârșitul lunii februarie, procesul fusese suspendat, după ce apărarea ex-premierului moldovean a ridicat excepția de neconstituționalitate a mai multor prevederi din Codul de Procedură Penală, ce țin de încheierile instanţei judecătoreşti, examinarea cererilor, demersurilor şi recuzărilor și desfăşurarea şedinţei preliminare şi adoptarea încheierii.

Atunci, Tudor Osoianu explica pentru Realitatea.md că prevederile de mai sus care reglementează procedura ședinței preliminare sunt neclare, deoarece nu detaliază când trebuie soluționate plângerile cu privire la nulitatea anumitor probe înaintate după trimiterea cauzei în judecată. Mai mult, acestea ar contravine unor articole din Constituție.

În acest sens, judecătorii CCM au apreciat că, de fapt, dispozițiile contestate sunt clare în privința etapei la care poate fi invocată nulitatea probelor în cadrul examinării cauzei de către instanța de judecată.

Sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a mai fost calificată nefondată.

Decizia CCM este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta a intrat în vigoare la data adoptării şi a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

De menționat că o ședință de judecată în dosarul „Filat 2” va avea loc la mijlocul acestei săptămâni - pe data de 28 martie 2019.

CITEȘTE ȘI:

Prima ședință de judecată în cel de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat a fost amânată

Filat, în fața magistraților, în cel de-al doilea dosar deschis pe numele său. Cum arată fostul premier după trei ani de detenție - FOTO

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile