Logo Realitatea.md

Curtea Constituțională și-a spus cuvântul. Dosarul „Băsescu vs. Dodon” va fi examinat de toate cele trei instanțe

23 Octombrie 2017, 16:06 // Politica

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CC) nu a admis sesizarea privind excepţia de neconstituţionalitate în cazul Dodon - Băsescu când președintele Igor Dodon a semnat un decret de retragere a cetățeniei fostului președinte al României. Astfel, dosarul urmează a fi examinat în ordine ierarhică începând cu prima instanță, scrie Deschide.MD.

După ce avocatul fostului președinte al României, Traian Băsescu, a cerut CC ca dosarul să fie examinat de magistrații de la Curtea Supremă de Justiție, motivând că judecătorilor din prima instanță și de la Curtea de Apel li s-ar fi transmis anumite mesaje, precum că Igor Dodon este cel care semnează decretul de numire, avansare sau de demitere din funcție, Înalta Curte a costatat că: „potrivit jurisprudenței Curții Europene, este crucial ca instanțele judecătorești să inspire încredere justițiabililor, articolul 6§1 din Convenție impunând ca fiecare instanţă să fie independentă și imparțială, astfel încât justiția să fie nu doar înfăptuită, ci și să se vadă ca fiind înfăptuită”.

Sursa doc: CC

Amintim că unul dintre primele decrete semnate de Dodon în postura de președinte a fost retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Potrivit Președinției, ex-președintele român nu și-ar fi prezentat cazierul juridic atunci când a depus cerere de solicitare a cetățeniei. Or, la acea vreme, ex-președintele român era vizat în câteva dosare penale, iar Președinția consideră că el a încercat să oculteze această informație.

Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova în data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Imediat, decretul lui Dodon privind retragerea cetățeniei a fost atacat în instanță de reprezentantul lui Traian Băsescu, prima ședință având loc pe 21 martie 2017.

CITEȘTE ȘI:

Ședință de judecată în dosarul Băsescu vs. Dodon: Avocatul fostului președinte român a adus în instanță mai multe probe (VIDEO)

Traian Băsescu caută cel mai bun avocat din Republica Moldova: "O să mă judec cu Dodon”

Răspunsul lui Traian Băsescu la amenințarea lui Igor Dodon că-i va retrage cetățenia Republicii Moldova: „O să-l dau în judecată” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile