Logo Realitatea.md

Dacă nu e laie, e bălaie! Cum și-a modificat Ion Ceban simbolul electoral după ce instanța l-a impus să renunțe la „Ștefan cel Mare”

10 Octombrie 2019, 19:05 // Stiri

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la funcția de primar general al capitalei, Ion Ceban, s-a supus deciziei Judecătoriei Chișinău, cu sediul la Rîșcani, de a exclude imaginea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt de pe toate materialele electorale, inclusiv din mediul online, ca urmare a unei sesizări depuse de candidatul USB, Valeriu Munteanu. Astfel, Ion Ceban și-a afișat deja noul simbol, care însă nu se deosebește prea mult de cel inițial.

Astfel, dacă în vechiul simbol de campanie al socialistului reprezenta un cerc de culoare roșie cu inscripția „Chișinău” și imaginile stilizate ale Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, Arcului de Triumf și a Monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, atunci, noul simbol reprezintă același cerc de culoare roșie cu inscripția „Chișinău”, doar că având imaginile stilizate ale Catedralei Mitropolitane, clopotniței din fața acesteia, dar și cea a „Porților Orașului”.

Amintim că, la scurt timp după ce decizia instanței a fost făcută publică de candidatul Uniunii Salvați Basarabia la funcția de primar general al capitalei, Valeriu Munteanu, Ion Ceban a scris pe rețelele de socializare că se va conforma deciziei.

Deocamdată însă, în pozele postate anterior de acesta, vechiul simbol mai poate fi văzut.

Vedeți și: Ion Ceban, obligat să scoată imaginea lui Ștefan cel Mare de pe materialele electorale și toate panourile stradale (DOC)

Realitatea.md a scris anterior că însăși denumirea orașului Chișinău este utilizată de candidatul socialist contrar prevederilor legale. Asta deoarece, aceasta aparține „cu drept” Consiliului Municipal Chișinău și poate fi utilizată doar cu acordul CMC, Ion Ceban neavând o asemenea decizie.

Potrivit unui document publicat de Omega, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a refuzat solicitarea unui agent economic de a utiliza denumirea capitalei în campania electorală a candidatului PSRM la Primărie.

„Toate imaginile propuse nu pot fi acceptate pentru plasare pe mijloacele de publicitate în municipiul Chișinău”, se arată în răspunsul Direcției Arhitectură, motivul fiind că „denumirea „Chișinău” aparține cu drept doar Consiliului Municipal Chișinău și doar prin decizia acestuia poate fi folosită. O decizie în acest sens nu a fost prezentată”, se arată în document.

Astfel, toată campania vizuală a candidatului socialist, cu utilizarea sloganului „Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine” este amplasată ilegal.

Vedeți și: S-a lăsat de „steluță” și se vrea „primarul tuturor”, dar nu renunță la carnetul de partid! Ion Ceban încalcă legea chiar la început de campanie

Amintim că, și în privința candidatului Blocului „ACUM” la șefia capitalei, Andrei Năstase, există o decizie a instanței care-l impune să renunțe la imaginea lui Ștefan cel Mare și Sfânt de pe pliantele electorale. Și în acest caz, instanța a fost sesizată de către Valeriu Munteanu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile