Logo Realitatea.md

Dădeau spargeri și furau ca în filme, la indicația unui fost polițist. Momentul reținerii a 5 suspecți de către PCCOCS și INI (VIDEO)

08 August 2018, 13:38 // Societate

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP, a făcut publice secvențe video de la reținerea a 5 membri ai unei grupări criminale, specializată în furturi, jafuri și tâlhării, în frunte cu liderul, care anterior a fost angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, apar și imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din preajma unor locații unde au avut loc infracțiuni cu implicarea acestei grupări, cum ar fi tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni.

Embed:

Realitatea.md amintește că activitatea criminală a grupării a fost monitorizată și documentată în perioada lunilor septembrie 2017- iulie 2018, iar din 24 iulie 2018, procurorii și polițiștii au efectuat pe teritoriul Republicii Moldova 36 de percheziții (corporale, domiciliare și în automobile).

În cadrul perchezițiilor, polițiștii au depistat și ridicat mijloace bănești (lei moldovenești, grivne, euro), bijuterii din aur, marijuana, telefoane mobile, cartele SIM, stații radio, un aparat de detectare a metalelor și mijloacelor bănești.

De asemenea, datorită competenţei profesionale a oamenilor legii, cinci membri ai grupării, printre care organizatorul, au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecții au vârste cuprinse între 22 și 31 de ani și sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat. Doi dintre aceștia, anterior, au fost judecați pentru infracțiuni patrimoniale.

Potrivit informațiilor acumulate până în prezent, fiecare membru al grupării avea rolul  bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care erau atacate, executori și persoane care achiziționau bunurile infracționale cu activitatea în domeniul caselor de amanet, iar capul grupării, un fost polițist, și-a aplicat cunoștințele  dobândite în aspectul camuflării activităților criminale.

Astfel, gruparea a comis infracțiuni pe teritoriile mun. Chișinău, Bălți, Edineț, Glodeni, Strășeni, Ialoveni, Călărași, Anenii Noi, Criuleni, Orhei și altele. De asemenea, a fost constatată implicarea membrilor grupării și peste hotarele țării (Federația Rusă și statele Uniunii Europene).

Suma totală a pagubei a tuturor infracțiunilor comise și probate până la moment constituie circa 2 milioane lei.

Dacă vor fi recunoscuți vinovați, liderul și membrii grupului criminal reținuți vor fi condamnați la pedepse privative de libertate de la 10 până la 15 ani.

Actualmente, de către grupul de lucru format din procurori PCCOCS, ofițeri de investigații a INI și ofițerii DGUP a MAI, se întreprind măsuri speciale de investigație și de urmărire penală pentru a identifica și a reține toți membrii grupului criminal organizat și, totodată, pentru a stabili în ce infracțiuni grave și deosebit de grave au mai fost implicați în perioada anilor 2017-2018.

De menționat că operațiunea de reținere din 24 iulie 2018, a avut loc cu suportul Procuraturilor și Inspectoratelor de Poliție Strășeni și Ialoveni, și angajații de la BPDS „Fulger”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile