Logo Realitatea.md

Dăncilă a reacționat la scrisoarea lui Filip. Ce schimbări vor avea loc la vama Leușeni

08 August 2018, 10:50 // Actualitate

Serviciul Vamal din Republica Moldova și autoritatea vamală din România au convenit asupra unui set complex de acțiuni orientate spre fluidizarea circulației transfrontaliere în perioada 07 – 31 august, atunci când fluxurile cresc în medie cu peste 20%.

Foto simbol: customs.gov.md

Planul comun de acțiuni a fost semnat ieri, la Albița, de către Directorul Serviciului Vamal din Republica Moldova, Vitalie Vrabie și Bogdan Lari Mihei, Vicepreşedinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, coordonator al activităţii structurilor vamale.

Potrivit unui comunicat emis de Serviciul Vamal, va fi suplinit numărul de personal și al echipamentelor de control. Toate pistele vor fi utilizate, inclusiv cele de pe sensul opus de traversare. Totodată va fi intensificat schimbul de informații. Măsurile dispuse de conducerea Serviciului Vamal mai prevăd implicarea în actul de control a șefilor posturilor vamale și a adjuncților acestora, precum și crearea grupelor de intervenție, membrii cărora sunt rechemați din concediu pentru a acoperi necesitățile de personal.

„Noi monitorizăm non-stop situația din posturile de frontieră și în cazul în care atestăm sporiri ale fluxurilor, intervenim pentru a accelera trecerea. Este o perioadă a concediilor, iar asta înseamnă că oamenii trebuie să-și petreacă puținul timp pe care îl au la odihnă sau cu familia, dar nu în vămi. Din acest motiv, este important ca aceștia să beneficieze de un control operativ pe ambele părți ale frontierei", a menționat Vitalie Vrabie.

La rândul său, șeful Vămilor din România, Bogdan Lari Mihei, a informat despre demersurile de suplinire a 210 locuri vacante, precum și obținerea aprobării privind suplimentarea statelor de personal cu încă 200 de unități de funcții. Aceasta va permite, după cum susține Vicepreședintele ANAF, creșterea numărului de lucrători vamali în posturile cu cele mai mari valori de trafic.

Postul vamal Leușeni rămâne a fi cel mai tranzitat. Doar săptămâna trecută acesta a înregistrat peste 24 000 de traversări ale unităților de transport, în timp ce, în celelalte perioade ale anului valorile de trafic se cifrează la aproximativ 18 000 traversări.  Dacă la Leușeni, tura este formată de 18-19 inspectori, atunci la Albița sunt repartizați doar 10-12. 

Amintim că premierul Pavel Filip i-a trimis o scrisoare omologului său român, Viorica Dăncilă, în care solicită implicarea Guvernului României în vederea identificării unei soluții optime pentru accelerarea trecerii frontierei comune.

Pavel Filip i-a scris premierului Viorica Dăncilă despre aglomerația excesivă la punctele de trecere a frontierei și a solicitat implicarea Guvernului român

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile