Logo Realitatea.md

Daniel Ioniță a întreprins o vizită de lucru în sudul țării, unde a vizitat mai multe obiective, reparate din granturi românești

12 Octombrie 2018, 11:15 // Actualitate

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a efectuat ieri, o vizită de lucru în raioanele Taraclia și Cahul, unde a avut mai multe întrevederi cu factorii de decizie a unelor instituți din aceste localități.

În raionul Taraclia, Daniel Ioniță, a vizitat șantierul de la Complexul educaţional gimnaziu-grădiniţă „D. Cantemir" din satul Aluatu și a avut o întrevedere cu primarul localității. În raionul Cahul, Ambasadorul, a vizitat șantierul Teatrului Dramatic „B.P. Hasdeu", a susținut o prelegere la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu", a participat la întâlnirea cu oamenii de afaceri din zonă, organizata de către Camera de Comerț și Industrie și Biroul de Promovare Economica si Comerciala din cadrul Ambasadei Romaniei. De asemena a efectuat o vizită la sediul Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui Cahul.

În cadrul vizitei la șantierul de la Complexul educaţional gimnaziu-grădiniţă „D. Cantemir", discuțiile purtate cu primarul din satul Aluatu și cu reprezentanți din conducerea instituției s-au axat pe sprijinul pe care România îl acordă sectorului educațional din Republica Moldova. Prin programul oferit de autoritățile române, instituția de învățământ preșcolar a beneficiat de fonduri în valoare de 125.000 de euro, utilizate pentru: înlocuirea acoperișului, ușilor și ferestrelor, lucrări de interior și exterior, reparații ale sistemului de încălzire, sistemului de ventilare, rețelelor de apă și canalizare, rețelelor și echipamentului electric, rețelelor inginerești de exterior, pavare etc.

Discuțiile avute cu primarul satului Aluatu, Ambasadorul Daniel Ioniță, s-a referit la oportunitățile oferite de programele de înfrățire dintre localitățile din România și cele din Republica Moldova, în special la Programul „Centenar prin Înfrățiri".

Programul vizitei în raionul Cahul a debutat cu vizitarea șantierului Teatrului Dramatic „B.P. Hașdeu" din Cahul, edificiu finanțat de Guvernul României printr-un grant de 800.000 de euro. După finalizarea construcției, noua sală de spectacole va avea peste 300 de locuri și va reprezenta un important reper de promovare a culturii în zona de sud a țării.

La Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Cahul, Ambasadorul Ioniță a susținut o conferință publică cu tema „Rolul NATO în asigurarea securității și gestionarea crizelor. Studiu de caz: România și Regiunea Mării Negre". Principal obiectiv al evenimentului a fost diseminarea unor informații relevante despre Alianța Nord Atlantică și statele sale membre în fața unei audiențe formate în principal din studenți și profesori la științe politice. În același context, Ambasadorul român a prezentat provocările de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și angrenarea statelor din vecinătate în parteneriate flexibile de cooperare și dialog cu NATO. Drept exemplu a fost evidențiat Fondul fiduciar pentru distrugerea substanțelor chimice periculoase și a pesticidelor din R. Moldova, la care și România a avut o contribuție financiară semnificativă, precum și programele de cooperare derulate sub egida Știință pentru Pace.

Întâlnirea cu oamenii de afaceri din zona de Sud a Republicii Moldova și din Romania, Ambasadorul Daniel Ioniță s-a referit la dinamica și structura relațiilor comerciale dintre cele două state, a prezentat obiectivele Asociației Investitorilor Români din Republica Moldova și i-a încurajat pe participanți să utilizeze la maxim oportunitățile de afaceri existente între România și Republica Moldova. Din România au participat la eveniment agenți economici, membri ai Camerelor de Comerț și Industrie din Galați, Brăila și Tulcea.

Vizita la sediul Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui Cahul, s-a axat pe proiectul de reabilitare a instituției medicale. De menționat că, renovarea Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui a fost finanțată de Guvernul României, în anii 2010 și 2012, cu suma totală de 290.000 de euro. Lucrările au fost finalizate în anul 2014.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile