Logo Realitatea.md

De azi, vânzarea produselor de tutun este interzisă în raza de 200 metri de la școli și spitale (INFOGRAFIC)

01 Ianuarie 2019, 09:47 // Actualitate

De pe data de 1 ianuarie 2019, intră în vigoare prevederile legislative la Legea privind controlul tutunului. Activistul civic Rodion Gavriloi a realizat un infografic însoțit de o informație explicită în acest sens.

Foto simbol: pexels

Legea nr. 278 din 14 decembrie 2007 privind controlul tutunului, Articolul 25, aliniatul 6 stipulează: „Unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 ce comercializează produse din tutun și produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare”.

Prin Legea nr. 138 din 17.06.2016 deputații au amânat intrarea în vigoare a acestei prevederi legale: „Restricția prevăzută la articolul 25 alineatul (6) din Legea nr. 278-XVI din 14 decembrie 2007 privind controlul tutunului (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2015, nr. 258–261, art. 489) nu se aplică pentru unitățile comerciale date în exploatare pînă la data intrării în vigoare a prezentei legi, pe durata de funcționare utilă care să nu depășească data de 1 ianuarie 2019”.
 
Astfel, agenții economici au avut la dispoziție 3,5 ani pentru a se conforma, dar din observațiile activistului civic, gheretele cu țigări ar apărea și acum în preajma școlilor și a spitalelor.

Click pentru a mări imaginea

Cum se măsoară acești 200 de metri?

Regulamentul sanitar privind comercializarea tutunului nefermentat şi tutunului fermentat, produselor din tutun şi produselor conexe stipulează „calcularea distanţei de 200 metri urmează a fi efectuată în linie dreaptă de la unitatea comercială pînă la cel mai apropiat punct exterior al terenului aferent instituţiilor de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare”.

Ce riscă agenții economici care nu se conformează?

Codul Contravențional prevede: „comerţul sau transportarea de mărfuri a căror comercializare este interzisă ori limitată prin lege se sancţionează cu amendă de la 9 la 12 unităţi convenţionale”. 
 
Contravenția este constatată de poliție, adică oamenii legii trebuie să aplice amenzi agenților economici. Potrivit legii, polițistul poate „să intre sau să pătrundă, în modul stabilit de lege, utilizînd la necesitate mijloace speciale, în orice încăpere sau proprietate în scop de curmare a infracţiunilor, urmărire a persoanelor suspectate de comiterea infracţiunilor, a persoanelor care se ascund de organele de urmărire penală, se sustrag de la executarea pedepsei penale, de la arestul contravenţional sau dacă, în baza unor date suficiente, se ştie că în aceste localuri a fost comisă sau se comite o infracţiune, precum şi în caz de calamităţi naturale şi în alte împrejurări excepţionale care pun în pericol securitatea publică şi siguranţa persoanelor”.

Fiecare poliţist, pe tot teritoriul ţării, indiferent de funcţia pe care o deţine, de locul în care se află în timpul sau în afara orelor de program, în cazul în care sesizează existenţa unor circumstanţe sau fapte care periclitează ordinea de drept, viaţa sau sănătatea persoanelor ori alte valori sociale, este obligat să comunice despre aceasta celei mai apropiate subdiviziuni de poliţie şi să întreprindă măsurile posibile pentru prevenirea şi curmarea infracţiunii sau contravenţiei, acordarea primului ajutor persoanelor aflate în pericol, reţinerea şi identificarea făptuitorilor, depistarea martorilor oculari şi pentru paza locului în care s-a produs evenimentul.
Citeste tot despre: infografic, prevederi legislative, tigari
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile