Logo Realitatea.md

De ce autorităţile nu redeschid grădiniţele?

02 Iunie 2020, 11:39 // Societate

Responsabilitatea pentru reluarea activităţii grădiniţelor trebuie să fie una asumată de către mai multe instituţii, cum ar fi Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării; Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale; autorităţile locale, dar şi de către părinţi. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la tvr, directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) a explicat de ce grădiniţele nu se redeschid în acest moment.

Foto simbol

„Toată lumea ştie ce grădiniţe avem noi. Construite în perioada sovietică, condiţiile pe care le avem, cu o singură intrare şi aşa mai departe. Eu vreau sa întreb mamele şi părinţii în general care insista ca copii sa fie aduşi în grădiniţe: În caz de… ele îşi asumă o parte din responsabilitate pentru faptul că copilul s-a infectat?”, a declarat Nicolae Furtună.

„Dumneavoastră vă imaginaţi astăzi un copil cu mască? Cam nu. Vă imaginaţi copii din grupele mici fără a duce jucării sau alte obiecte în gură? Vă imaginaţi copilul de grădiniţă să îşi dezinfecteze mâinile de 20 de ori pe zi cu soluţie alcoolica? Cam nu prea. Este o situaţie deloc uşoară. Este o situaţie arhicomplicată. Dacă cu şcolile a fost mai simplu, cu grădiniţele deloc nu este simplu”, a adăugat acesta.

Specialistul a mai explicat că personalul grădiniţelor este, în mare parte, alcătuit din femei cu o vârstă de 50-60 de ani, iar această categorie este exact grupul de risc.

Amintim că activitatea bugetarilor a fost reluată. De asemenea, au fost reluate unele activităţile economice, însă grădiniţele au rămas închise. Părinții cu copii preșcolari au lansat o petiție în acest sens, care azi urmează să fie depusă la Casa Guvernului.

Este de menționat cu referire la datele oficiale prezentate până la ora publicării acestei știri că Republica Moldova are înregistrate 8.360 de cazuri de infecție cu coronavirus de tip nou, dintre care 307 sunt decese. Avem 34 de bebeluși diagnosticați pozitiv; 99 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani și 111 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani. Pe lânga asta, mai sunt și 336 de cazuri confirmate printre cei cu vârsta între 10 și 19 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile