Logo Realitatea.md

De ce Dodon și Chicu vor mai multe aeroporturi? Motivele care stau în spatele propunerii

03 Decembrie 2019, 11:01 // Politica

Și Igor Dodon, și Ion Chicu au vorbit despre nevoia ca să se construiască mai multe aeroporturi. Această „nevoie” a apărut brusc și nimeni nu știe încă unde și cum ar putea fi lansate mai multe aeroporturi în Republica Moldova. 

Specialistul în probleme de securitate, Dumitru Mînzărari, a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că motivele evocate de Chicu sunt eronate, iar cei doi vor să convingă publicul de necesitatea deschiderii aeroportului din Tiraspol pentru zboruri internaționale, ceea ce nu este permis.

Foto: presedinte.md

„Unul din motivele pentru a crea mai multe aeroporturi invocate de dl prim-ministru a fost că s-ar dori să se reducă prețurile, să creeze mai multă competiție în domeniul transporturilor aeriene, fapt care este unul eronat. Pentru că astfel de logică va fi corectă când am avea o cerere care ar fi mult mai superioară ofertei existente, însă dacă examinăm cazul cu atenție, ar fi foarte dificil să fim convinși că cererea de zboruri internaționale în Moldova este mult mai mare decât oferta și că Aeroportul Internațional Chișinău nu face față acestei cereri. Și în aceste condiții, dacă ar fi adevărat, dar nu sunt de acord că este, liberalizarea pieței de transporturi aeriene, crearea unor condiții favorabile față de low-cost-uri ar fi fost o soluție mult mai optimală decât cea invocată de dl prim-ministru”, a explicat Dumitru Mînzărari.

Potrivit specialistului, în primul rând, s-ar fi creat condiții pentru a convinge publicul de necesitatea deschiderii aeroportului din Tiraspol pentru zboruri internaționale, fapt care acum nu este permis.

„Se folosește un argument economic, însă deschiderea aeroportului din Tiraspol, dacă se va face va fi doar din considerente militare, doar pentru a permite potențial Federației Ruse să-și consolideze prezența și influența în R. Moldova și se va permite la fel creșterea independenței economice și politice a regimului de la Tiraspol”, spune specialistul.

Anterior, au fost vehiculate în presa de la Chișinău unele idei că ar fi bine să se deschidă un aeroport internațional și la Comrat. Și în acest cad, Dumitru Mînzari crede că declarația lui Chicu e folosită pentru a pregăti terenul referitor la astfel de inițiative.

„Dar încă o dată repet: Moldova nu are nevoie de mai multe aeroporturi. Și în continuare cred că după cum se dezvoltă situația economică și demografică există riscul ca nici Aeroportul Internațional Chișinău să nu fie folosit la capacitatea sa maximă. Moldova, dacă va deschide noi aeroporturi, acest lucru va genera în consecință un potențial pentru ca o forță străină să poată aduce rapid la noi forțe militare pe calea aerului. Din motivul că nu avem frontiere terestre cu Rusia, așa cum are Ucraina, o invazie ascunsă, prin proxy, prin omuleți verzi pe calea terestră, așa cum a fost în Ucraina, este mai puțin probabilă, însă pe calea aerului este chiar foarte posibilă. Iarăși, nu vorbim de o invazie clasică a rușilor cu tancuri, vorbim de apariția câtorva sute de persoane îmbrăcate civil, înarmate, reprezentând poporul, garda națională a poporului transnistrean sau, mai știi, găgăuz, care vor fi folosiți pentru a consolida anumite declarații politice ale PSRM-ului sau ale partenerilor lor de la Comrat. Deci, eu vorbesc acum despre cele mai negative, cele mai proaste posibile scenarii, însă în condițiile guvernării curente probabilitatea lor crește”, a explicat specialistul.

Potrivit lui, aceste scenarii ar putea fi folosite în cazul că ar apărea riscul ca PSRM să piardă puterea sau dacă va apărea riscul ca Rusia să piardă influența în Republica Moldova.

„Asistăm la măsuri de prevenire a plecării PSRM-ului de la putere prin forță, se creează condiții ca să prevină un transfer democratic al puterii din partea PSRM către forțe democratice și antirusești în R. Moldova. Vorbesc despre un scenariu foarte negativ, unul din cazurile war chestionary, însă în condițiile existente, în condițiile riscului că PSRM pierde puterea, aceste scenarii ar putea fi aplicate. Și celor sceptici vreau să le aduc aminte anul 2014 în Ucraina, când oricine ar fi spus că Rusia va agresa militar Ucraina ar fi fost trimis la psihiatru, însă acest lucru s-a întâmplat. Din punct de vedere militar, și o mare parte a expertizei mele este militară, văd acest risc fiind în creștere în R. Moldova, după reformatarea guvernării în actuala componență și după declarațiile recente ale prim-ministrului R. Moldova și ministrului de externe”, a conchis Dumitru Mînzărari.

Amintim că săptămâna trecută, Ion Chicu a convocat o ședință menită să identifice oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare în Republica Moldova. La ședință au participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi; ministrul Apărării, Victor Gaiciuc; dar și un grup de experți în domeniu.

Citeste tot despre: aeroporturi, chicu, Dodon, motive, specialist
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile