Logo Realitatea.md

De ce ministra Sănătății a ascuns că este infectată cu Covid-19 și nici până acum nu a anunțat cine o va înlocui?

30 August 2020, 13:30 // Societate

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Viorica Dumbrăveanu, a aflat marți, pe data de 25 august, că este infectată cu noul tip de coronavirus, însă nu a anunțat opinia publică despre asta, ci a participat a doua zi la ședința Guvernului. În cadrul acesteia, a prezentat tocmai patru proiecte importante, cum ar fi subiecte legate de indemnizația urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității în lupta cu Covid-19. 

Abia după ce Mișcarea politică „Unirea”, ieri, a divulgat această informație, oficiala a scris o postare pe contul său oficial pe Facebook. Între timp, președintele Igor Dodon a plecat în Grecia, iar prim-ministrul Ion Chicu și-a însurat fiul...

Nu a reacționat vreounul până acum și nici nu s-a spus cine o va înlocui pe ministră.

  • Marți, 25 august 2020

În ziua de marți, MSMPS informa că Republica Moldova are 530 de cazuri noi de infectarea cu Covid-19, printre acestea se număra și ministra Viorica Dumbrăveanu. Doar că atunci nu s-a declarat oficial, ci s-a publicat un comunicat de presă despre faptul că a participat, alături de prim-ministrul Ion Chicu și reprezentanții autorităților publice centrale, la ședința online a Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului. Au vorbit despre asigurarea protecției copiilor, în contextul reluării procesului educațional.

Documentul a fost publicat cu mult mai târziu
  • Miercuri, 26 august 2020

A avut loc ședința Cabinetului de miniștri. Revăzând video-ul pe care Realitatea.md l-a transmis în direct, am observat că oficială are voce nazonantă, adică vorbește pe nas.

Ședința Guvernului Republicii Moldova, din 26 august 2020

Tot în această zi, s-a desfășurat ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din care face parte și ministra Sănătății. S-a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până pe 15 septembrie curent. 

Este important de menționat pentru ce a urmat în următoarele zile că, potrivit dispoziției, sunt admise evenimentele festive, cu excepţia nunţilor şi cumetriilor, în unităţile de alimentaţie publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a instrucţiunii privind prevenirea infecţiei Covid-19.

27 august 2020. În Republica Moldova, a fost marcată Ziua Independenței.

  • Vineri, 28 august 2020

Președintele Igor Dodon a scris dimineața, pe contul său oficial de Facebook, că pleacă pe Muntele Athos, Grecia. De fapt, acolo este și mare, iar de ce am făcut această specificare urmează cititorii să-și dea seama. 

În aceeași zi, mai spre seară, se află că prim-ministrul Ion Chicu, deși anterior stătea pe dubii, a decis să-și însoare unul dintre feciori în plină pandemie, la restaurantul de la Vinăria „Poiana”. Accesul presei evident că a fost interzis, chiar și pe drumurile publice.

În plus, sâmbătă, din nou, a avut loc o ședință CNESP.

  • Sâmbătă, 29 august 2020

Liderul PL, parte din Mișcarea politică „Unirea”, Dorin Chirtoacă, a dezvăluit că ministra Sănătății este infectată cu noul tip de coronavirus și ascunde acest fapt. I-a solicitat demisia în context.

„Pe ascuns, s-a dus la Spitalul Republican, unde a stat internată pentru câteva ore, după care a plecat. Autoritățile au intrat în panică. Ascund această informație”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Solicitată de presă, purtătoarea de cuvânt al MSMPS, abia la câteva ore de la declarațiile lui Dorin Chirtoacă, ne-a anunțat despre postarea făcute pe contul de Facebook al Vioricăi Dumbrăveanu.

„În aceste momente și eu mă lupt cu boala. Nu în calitatea mea de ministru, dar ca pacient testat pozitiv la COVID-19. E greu, atât moral, cât și fizic, dar urmez tratamentul prescris de medici și sper că voi trece cu bine de COVID-19”, se plângea ministra.

Dacă ar fi să concluzionăm, despre faptul că ministra Sănătății, un reponsabil esențial pentru stat într-o pandemie, este infectată s-a aflat după cinci zile de la rezultatul testului și abia după ce a dezvăluit altcineva decât MSMPS despre asta. De ce s-a ascuns informația și de ce nici până acum nu se știe dacă și-a luat concediu medical și cine o va înlocui? Întrebarea rămâne deschisă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile