Logo Realitatea.md

De ce să alegi cariera IT? Olga Surugiu: „În viitor toate joburile vor avea legătură cu domeniul IT”

27 Februarie 2020, 13:16 // Tech

Datorită dezvoltării rapide a noilor tehnologii, IT-ul este unul dintre cele mai atractive domenii din lume. Întrucât o afacere modernă se bazează în mare parte pe utilizarea computerelor, programelor și soluțiilor tehnologice inovatoare, specialiștii în IT sunt la mare căutare pe piața muncii. Profesioniștii dispun și de numeroase beneficii: sunt bine plătiți, lucrează de oriunde din lume, pot dezvolta rapid competențele necesare prin instruire individuală și pot avansa în scurt timp grație cunoștințelor și abilităților pe care le posedă. În cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT te invităm să cunoști istoriile celor care au reușit să devină nume sonore ale acestei industrii și să afli de la ei care sunt pașii pe care poți să îi întreprinzi pentru a construi o carieră reușită.

Olga Surugiu este Director Operațiuni Internaționale la Orange Systems, hub-ul IT al cunoscutului operator de telefonie mobilă Orange Moldova. Ea deține această funcție de mai bine de trei ani și coordonează sute de experți care dezvoltă soluții și produse IT pentru clienți din Europa. Consideră că domeniul IT a descoperit-o pe ea și a cucerit-o imediat prin „dezvoltarea gândirii critice și a dinamismului”. A absolvit școala de ingineri ISA Lille și Universitatea de Economie și Business din Viena, iar primul contact cu domeniul l-a avut acum 10 ani, când a trebuit să implementeze o soluție IT pentru echipa pe care o conducea la momentul respectiv.

  • Cum să devii profesionist în IT?

Deși în societate încă persistă stereotipurile de gen și IT-ul este asociat în mare parte cu o activitate pentru bărbați, Olga Surugiu depășește preconcepțiile și conduce o echipă majoritar masculină.

„Cred că fiecare angajat  își are locul și menirea lui într-o echipă. De aceea îi invit pe toți să muncească cu dedicație și pasiune, nu neapărat mult, dar să lucreze cu mintea deschisă. Și cât timp le place ceea ce fac, vor avea rezultate frumoase.”

Olga este convinsă că în acest domeniu trebuie să gândești non-stop, să anticipezi riscuri, să comunici foarte mult și să soluționezi probleme. Totodată, o persoană care își dorește o carieră în IT trebuie să corespundă mai multor criterii, care să-i faciliteze parcursul. „Trebuie să fie o persoană curioasă, căreia îi place schimbarea, pentru că dinamica pieței și a industriei IT este în continuă transformare. Este căutată o persoană autodidactă, care învață foarte mult și în afara perimetrului activității sale, o persoană care adoră să soluționeze probleme, de fapt”, menționează Olga.

  • De ce să alegi cariera IT?

Olga  consideră că cei care încă nu știu dacă sectorul TIC este pentru ei trebuie să se documenteze, să fie deschiși și să absoarbă totul din jurul lor, pentru că este un domeniu în vogă. Așa îl recomandă și motto-ul Tech Women Ambassadors – un program menit să încurajeze femeile care vor să îmbrățișeze o carieră în IT.

„Mai mult decât atât, din punct de vedere practic, eu cred că în viitor toate funcțiile vor avea legătură cu domeniul tehnologiilor informaționale. Asta înseamnă că fiecare trebuie să se adapteze la noutatea pe care o presupune și să încerce să anticipeze schimbările de pe piață. Joburile din contabilitate, finanțe, management – toată lumea are nevoie de IT și e mai bine să intrăm pro-activ în această industrie, decât să fim lăsați într-o parte”, conchide Olga Surugiu. 

Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei în cadrul Proiectului ”Tekwill” și cu sprijinul UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”
Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.
În același timp, campania se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicația și dorința de a te dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și pe rigorile acestui domeniu.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0693 -0.2282%
USD USD 18.3389 0.9246%
RUB RUB 0.2328 2.3297%
RON RON 4.1569 -0.2136%
UAH UAH 0.6624 2.3328%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
27 mar, 12:16 //

Foto Simbol Examenele pentru clasa a patra au fost anulate. Se discută acest lucru și pentru bacalaureat și cel de finalizare a gimnaziului (VIDEO)

26 mar, 21:21 //

Bugetarii vor sta acasă 9 zile, cu excepția angajaților medicali și a forțelor de ordine. Scopul măsurii aplicate, îndemnul și rugămintea lui Chicu

26 mar, 15:04 //

Foto: realitatea.md Cristina Țărnă, fiica directorului demis al Spitalului Republican, oferă detalii despre acțiunile tatălui ei, în cazul medicilor testați la un laborator privat

27 mar, 09:44 //

Foto: ambulanta.md A murit un medic din cadrul CNAMUP. Femeia era infectată cu coronavirus

27 mar, 19:39 //

Cum un primar de la noi a ajuns subiect în presa din România, după o decizie pe care a luat-o împotriva răspândirii coronavirusului

27 mar, 12:45 //

Constantin Țuțu s-a predat la frontieră. A fost reținut. Va sta în carantină 14 zile

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia