Logo Realitatea.md

Deși „sesizată”, s-a „autosesizat”! Procuratura Generală va investiga situația privind mirosul neplăcut din capitală

02 Septembrie 2019, 17:58 // Actualitate

Sesizată de fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu, Procuratura Generală anunță că „s-a autosesizat”, în baza informațiilor publicate în presă, referitoare la mirosul neplăcut ce persistă în Chișinău și poluarea râului Bâc. Astfel, PG a dispus inițierea a două procese penale pentru elucidarea complexă a cicumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, „în cadrul investigațiilor, procurorii vor solicita și opiniile organelor de control de stat, pentru ca acestea să se pronunțe, în limita competenţelor lor, asupra existenţei sau nu a încălcării legislaţiei din domeniu şi prejudiciului cauzat prin încălcare”.

Amintim că președintele Uniunii Salvați Basarabia (USB) și fost ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a anunțat că a depus o sesizare la Procuratura Generală, prin care solicită investigarea acestui caz, care posibil ar avea interferențe cu un caz similar din anul 2017, atunci când s-a constatat că mirosul provenea de la deșeurile unui agent economic, care transporta borhotul la stația de epurare, având încheiat un contract cu Apă Canal Chișinău pentru aceste servicii.

Potrivit lui Munteanu, mirosul neplăcut din municipiul Chișinău se datorează factorilor de decizie din cadrul Apă-Canal Chișinău, dar și a înțelegerilor prealabile cu unii agenți economici, care devarsă în stația de epurare substanțe toxice provenite din procesul tehnologic al diferitor întreprinderi, ce scot din funcțiune stația și respectiv apele necurățate ajung în râul Bâc. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3688 0.0935%
USD USD 17.3517 -0.3595%
RUB RUB 0.2723 0.0735%
RON RON 4.0700 0.0123%
UAH UAH 0.6937 -1.2667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile