Logo Realitatea.md

De înregistrările prealabile depinde numărul secțiilor de votare care vor fi deschise. Îndemnul CEC către cetățeni

22 Februarie 2021, 15:17 // Politica

Comisia Electorală Centrală (CEC) îndeamnă cetățenii moldoveni care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stângă Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni să se înregistreze prealabil pentru următoarele alegerile naționale. De asemenea, CEC anunță că moldovenii pot face modificări în datele prezentate anterior.

Înregistrarea prealabilă este unul  din criteriile importante care stau la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare în afară țării, dar și pe teritoriul Republicii Moldova, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, fapt pentru care moldovenii sunt îndemnați să facă acest lucru.

Alegătorii se pot înregistra prealabil pe tot parcursul anului cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului și au dreptul, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior. Astfel, aceștia sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md și să urmeze instrucțiunile privind completarea formularului online.

Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Ulterior, CEC va asigura prelucrarea datelor alegătorilor care au solicitat înregistrarea prealabilă cu respectarea prevederilor Legii privind protecția datelor cu caracter personal. În acest fel, informațiile despre cetățenii înregistrați nu vor fi transmise altor autorități și nici nu vor fi publicate sau utilizate într-un alt scop. Acestea vor fi utilizate doar pentru a verifica autenticitatea informației despre alegător.

Pentru mai multe informații puteți consulta Regulamentul privind înregistrarea prealabilă.

Citeste tot despre: alegeri, CEC, înregistrare prealabilă
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile