Logo Realitatea.md

De la cetățean la cetățean! Scrisoarea grosolană a lui Șor către Filip: Mă voi adresa fără regalii...

17 Noiembrie 2018, 10:41 // Societate

Ilan Șor, primarul de Orhei și președintele Partidului „Șor”, a reacționat la declarațiile premierului Pavel Filip, potrivit căruia, acesta trebuie să stea la pușcărie. Mai exact, i-a transmis o scrisoare ca de la cetățean la cetățean.

Foto simbol

Dragă cetățean Filip,

Mă voi adresa fără regalii, ca un simplu locuitor al țării - așa cum recent v-ați prezentat public când v-ați expus în legătură cu persoana mea.

Pentru mine, conceptul de „cetățean” întruchipează responsabilitatea supremă față de lege, societate, norme etice și morale. Cetățean - deja înseamnă unitatea fundamentală a unei societăți democratice și civilizate.

Iată de ce m-ați surprins și m-ați întristat cu atitudinea și nota pe care mi-ați oferit-o. Poziția dumneavoastră „civilă ” a răsunat ca o sentință. M-ați surprins, pentru că eu întotdeauna v-am considerat o persoană rezervată, competentă și decentă. M-ați întristat, pentru că un cetățean care respectă legea nu-și va permite să dicteze o hotărâre judecătorească. Dumneavoastră v-ați permis.

Eu înțeleg contextul. Îmi dau seama de presiunea care este exercitată asupra dumneavoastră de o parte din societate care dorește „sânge”. Îmi dau seama de situația preelectorală în care există marea tentație de a fi pe placul unor alegători.

Dar nu înțeleg și nici nu accept, atunci când unii cetățeni se arată mai presus decât alții, mai presus decât legea, mai presus decât normele democratice. Toți cetățenii trebuie să fie egali.

De aceea, nu avem dreptul să „închidem” și să „condamnăm”. Pentru asta, există instanțe, dragă cetățean Filip.

Un proverb rusesc renumit spune: от сумы и от тюрьмы не зарекайся. Și nu face excepție nimeni, pentru cetățenii sunt egali și în fața lui Dumnezeu, și în fața soartei. Cine va fi un simplu cetățean și cine va fi un șef cetățean, niciodată nu se va ști cu certitudine. Să nu uităm despre asta.

Cu respect,

cetățeanul Ilan Șor

Notă: Realitatea.md a tradus în limba română textul plasat pe pagina oficială de Facebook Ilan Shor, fără să modifice sensul acestuia.

Realitatea.md amintește că Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare, fiind învinuit de faptul că, în 2014, ar fi obţinut prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-a spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul Kroll.

Acesta se declară nevinovat și se află deocamdată la libertate, până la luarea unei decizii de către magistrații Curții de Apel Cahul - cea de-a doua instanță națională.

Citeste tot despre: Ilan Șor, Pavel Filip, reacție
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1195 -0.1737%
USD USD 17.8848 -0.1335%
RUB RUB 0.2803 0.1071%
RON RON 4.2286 -0.0921%
UAH UAH 0.6701 0.4497%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile