Logo Realitatea.md

De la o săptămână la alta, Chicu schimbă retorica. Inițial spunea că banii de la ruși vor veni în țară în martie, acum spune că în aprilie

02 Martie 2020, 11:56 // Economie

La începutul acestui an, după ce actuala guvernare a anunțat că Federația Rusă va oferi un credit Moldovei, Ion Chicu, spunea că cel târziu la sfârșitul lunii martie banii vor ajunge în țară. Astăzi, premierul a anunțat deja un alt termen – mijlocul lunii aprilie și alte condiții ale creditului decât cele anunțate de către Igor Dodon. Declarația a fost făcută astăzi de către Ion Chicu, după întrevederea tradițională cu șeful statului și președinta Parlamentului.

Potrivit lui Chicu, creditul va fi acordat pe un termen de 10 ani, cu o dobândă de 2%. Banii ar urma să vină în Republica Moldova în prima jumătate a lunii aprilie, deși inițial Ion Chicu dădea asigurări că banii din creditul rusesc ar urma să fie acordați cel târziu în luna martie.

De asemenea, între timp vedem că și condițiile anunțate anterior au fost modificate. De la bun început, șeful statului, Igor Dodon, spunea că rata de creditare a creditului nu va fi mai mare decât cea oferită de către BERD și BEI, adică de 1% sau maxim 1,5%. Astăzi, premierul deja a anunțat că acest credit va fi oferit cu rata de creditare de 2%. Totuși negocierile asupra creditului încă nu au fost definitivate.

Amintim că, de la bun început, Dodon a anunțat că Moldova ar urma să primească un credit de 500 de milioane de dolari, destinați pentru repararea drumurilor. Ulterior, s-a spus că banii ar urma să fie alocați în tranșe. Prima tranșă spuneau că va fi de 300 milioane de dolari. Mai târziu deja s-a anunțat că în acest an ar urma să ajungă în țară doar 200 milioane de lei, pentru că de atâți bani avem nevoi pentru anul 2020 și că doar atâți bani putem valorifica în decurs de câteva luni favorabile pentru îndeplinirea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii rutiere.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO) Lista drumurilor care vor fi reabilitate și modernizate în anul 2020

Guvernul anunță că au fost lansate concursurile pentru repararea drumurilor naționale

Chicu după ședința cu Dodon și Greceanîi: Ne-am asigurat că la anul țara va fi transformată în șantier așa cum am promis (VIDEO)

Citeste tot despre: aprilie martie, credit, Dodon, Ion Chicu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile