Logo Realitatea.md

De luni, piețele își reiau activitatea, iar ASP va elibera pașapoarte. Frizeriile, cabinetele stomatologice și centrele comerciale rămân în continuare închise

08 Mai 2020, 18:34 // Actualitate

Piețele din sate și orașe, cu excepția celor din municipiile Chișinău și Bălți, își reîncep activitatea, începând cu ziua de luni, 11 mai, iar bisericile vor putea desfășura serviciile divine în curțile lor, începând cu ziua de duminică, 10 mai. Totodată, regimul de carantină se sistează în mai multe localități, iar de luni vor rămâne sub regim special doar orașul Ștefan Vodă și satul Talmaza din același raion. Decizii în acest sens au fost luate azi de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

foto simbol

Conform unei decizii anterioare a CSE, de azi, 8 mai, regimul de carantină a fost sistat în municipiul Soroca, iar de pe 11 mai, va fi ridicat și din orașul Glodeni. Astăzi, CSE a decis sistarea, începând cu ziua de duminică, 10 mai, în satele Cișmichioi și Etulia din Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia. Totodată, comisia raională pentru situații excepționale a decis ridicarea regimului de carantină în satul Brânzeni, raionul Edineț.

Astfel, potrivit premierului Ion Chicu, începând cu ziua de luni, 11 mai, vor rămâne în carantină doar orașul Ștefan Vodă și satul Talmaza, din același raion. Chicu a mulțumit locuitorilor din satele și orașele care au fost în carantină, pentru că au respectat regimul, dar și reprezentanților autorităților publice locale, în special primarilor, pentru felul în care au organizat măsurile respective.

Tot din 11 mai, va fi permisă activitatea piețelor în toate satele și orașele țării, cu excepția celor din Capitală și Capitala de nord a țării, iar transportul public își va sista activitatea în cele două localități în zilele de sâmbătă și duminică, 9-10 mai.

Potrivit deciziei de azi a CSE, de luni, 11 mai, Agenția Servicii Publice își va extinde serviciile pe care le prestează actualmente, inclusiv urmând să elibereze și pașapoarte.

Ion Chicu a amintit că, conform unei decizii anterioare, de pe data de 10 mai, vor fi permise serviciile divine desfășurate în aer liber și cu respectarea distanței sociale, dar și altor măsuri epidemiologice, cum ar fi abținerea de la atingerea unor obiecte de cult religios (icoane, cruci, etc.).

Decamdată însă, potrivit premierului Chicu, nu a fost posibilă luarea unei decizii privind redesciderea frizeriilor și cabinetelor stomatologice și nu se redeschid centrele comerciale. Există o probabilitate ca acestea să-și înceapă activitatea începând cu data de 15 mai, dar o decizie în acest sens nu a fost deocamdată aprobată.

Nu în ultimul rând, premierul Ion Chicu a menționat că, ridicarea acestor restricții, dar și încetarea începând cu ziua de 15 mai a stării de urgență, „nu înseamnă deloc că nu trebuie repectate și mai departe acele reguli stricte, acele norme sanitar-epidemiologice și să ne protejăm”.

„Pe 15 mai se finalizează starea de urgență, instituită de Parlamentul Republicii Moldova pentru două luni. Pentru a evita o confuzie, vreau să înțtelegem cu toții că ridicarea stării de urgență, nu înseamnă eliminarea restricțiilor sanitar-epidemiologice instituite la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, dar mai ales a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, unde erau stabilite păstrarea distanței sociale, că nu se permite mai mult de trei persoane să se afle împreună și așa mai departe.

Deci, ridicarea stării de urgență pe 15 mai nu înseamnă automat eliminarea acelor restricții despre care am menționat. Vă rog frumos să respectăm și în continuare aceste reguli stricte”, a conchis Ion Chicu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile