Logo Realitatea.md

De unde a apărut monolitul misterios descoperit în SUA: „Opera” extratereștrilor sau a unui artist excentric?

26 Noiembrie 2020, 04:25 // Fun

Structura metalică recent descoperită în deșertul din Utah, SUA a aprins deja imaginația a milioane de oameni, care au comparat-o imediat cu monolitul misterios din filmul din 1968 „Odiseea Spațială 2001”, regizat de Stanley Kubrick. Cum a apărut acest obiect într-o zonă izolată și pustie rămâne, în continuare, un subiect deschis speculațiilor. Părerile sunt împărțite: unii sugerează, mai în glumă, mai în serios, că vorbim despre un obiect extraterestru, în vreme ce alții spun că avem mai degrabă de-a face cu creația unui artist minimalist excentric, după cum se arată într-un material The Guardian.

Ideea monolitului impozant, negru mat, creat de o misterioasă specie extraterestră apare în câteva scene-cheie din filmul „Odiseea Spațială 2001”, bazat, la rândul său pe romanul cu același nume scris de Arthur C. Clarke.

Vedeți și: Un monolit misterios din metal, descoperit în deșertul american. Nimeni nu știe cu exactitate ce este și cum a ajuns acolo

Obiectul a fost descoperit întâmplător în deșert săptămâna trecută de către echipajul unui elicopter, în cadrul unei misiuni de rutină desfășurate de Departamentul de Siguranță Publică din statul american Utah.

„Unul dintre biologii de la bord l-a văzut”, a declarat pilotul Bret Hutchings. „Mi-a zis: «Întoarce, întoarce!». L-am întrebat ce este și a răspuns că este ceva la sol și trebuie să mergem să vedem ce este”.

În mijlocul deșertului, printre stâncile roșiatice, se afla un monolit metalic lucios înfipt în pământ. Hutchings a estimat că are între 3 și 4 metri înălțime. Nu arăta ca și cum ar fi fost lăsat să cadă la sol, ci mai degrabă ar fi fost poziționat.

„Glumeam că dacă unul dintre noi dispare brusc, ceilalți s-o ia la fugă”, a spus Bret Hutchings, care a apreciat că, cel mai probabil, obiectul a fost așezat în deșert de un artist mare fan al filmului lui Kubrick.

În cazul în care monolitul a fost totuși făcut de mâna omului, opera a fost comparată cu cele ale sculptorului minimalist John McCracken, decedat în 2011. Un curator al artistului a declarat pentru The Guardian că monolitul nu este opera lui McCracken și că mai degrabă vorbim despre „creația unui artist care a încercat în acest fel să-i aducă un omagiu lui McCracken”.

Cu toate acestea, același curator a declarat pentru New York Times că, de fapt, monolitul e creat de McCracken.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile