Logo Realitatea.md

De Ziua Internațională a Femeii, moldovencele stau la bucătărie, iar asta le convine. Experți: A devenit o sărbătoare "alterată" - VIDEO

08 Martie 2019, 07:15 // Societate

Ziua Internațională a Femeii a ajuns o sărbătoare alterată, iar în această zi, dincolo de flori și alte daruri mai mult sau mai puțin prețioase ar trebui să ne gândim în primul rând la drepturile pe care le au femeile din țara noastră și ce măsuri ar putea fi luate pentru ca acestea să nu mai fie discriminate și să se regăsească într-un număr mai mare în funcții importante. Este opinia unor activiști civici din țara noastră, militanți pentru egalitatea de gen. 

Ei spun că sărbătoarea de 8 martie a căpătat, peste ani, o altă conotație decât cea inițială. Deși Ziua internațională a Femeii a început a fi marcată ca o luptă pentru egalitatea de gen, astăzi, 8 martie este o sărbătoare care, vrând -nevrând, se asociază cu cratițe, gătitul până târziu la bucătărie, primitul oaspeților și nicidecum cu răsfățul.

Culmea e că femeile moldovence nu par a fi deranjate de acest lucru. "E cea mai importantă zi din an", spun majoritatea. "Să primesc oaspeți de 8 martie e o plăcere, iar dacă trebuie să stau la bucătărie pentru asta, atunci nu mă deranjează", spun alte voci.

Totul începe încă de la grădiniță, spun militanții pentru egalitate de gen, care sugerează că statul ar trebui să ia măsuri la toate nivelele pentru ca femeile și bărbații să fie pe picior egal încă de mici.

Embed:

"Și aceasta se începe încă din grădiniță, unde copii sunt împărțiți în grupuri, la școală noi avem munca specială pentru băieți ceva mecanic, cu fetele la cusut, la gătit. În orice școală avem portrete ale marilor personalități și în mare parte sunt bărbați. Aleea Clasicilor, acolo sunt doar bărbați. Nu s-a găsit să fie bustul niciunei femei", spune activistul civi Rodion Gavriloi.

Așa se întâmplă că femeile din Moldova sunt oarecum împăcate cu această situație.

"Și respectiv în această lume, condusă de bărbați cresc femei care înțeleg că rolul lor este de a naște, de a avea grijă de copii, casă și de a sta acasă și o dată pe an de a se bucura de 8 martie"

Ar trebui să schimbăm percepțiile oamenilor vizavi de rolul femeii în societate și în viața publică, spune Alina Andronache, specialist Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. 

"Cu regret, încă foarte multă lume crede că locul femeii este la bucătărie și de a crește copii. Indexul egalității de gen elaborat de Centrul parteneriate pentru dezvoltare pentru 2017 ne arată că opt din 10 bărbați cred că locul femeii este la bucătărie, iar 6 din 10 femei sunt de acord cu acest lucru".

Am întrebat mai multe femei ce vor face de 8 martie și ce își doresc în această zi. Constatările experților de mai sus s-au adeverit. Majoritatea celor intervievate nu s-au arătat deloc deranjate de faptul că bărbații le surprind doar în această zi, iar de regulă, stau acasă și primesc oaspeți. Pentru bărbați, ziua de 8 martie pare a avea o semnificație aparte, iar unii din ei recunosc faptul că din cauza rutinei zilnice, femeile lor nu au parte de aceeași atenție și în alte zile. Iată ce au spus oamenii:

- "E cea mai fericită zi pentru femeile noastre. Bărbații le iubesc, le stimează, le mângâie în fiecare zi. - În fiecare zi sau de 8 martie? - Ei, cum merită! (râde) Facem ceva mâncare, așteptăm copiii, vin cu cadouri. - nu e o problemă asta? Nu!

- "Le felicităm cu 8 martie, cu ziua femeii. O floare, poate un cadou, un inel ceva, simbolic, frumos să fie. Ieșim la o pizza, cafenea"

- "Este ziua noastră, bucuria tuturor mamelor. În primul rând, atenția de la bărbașii iubiți îmi doresc: soț, feciori, frate. Ei toți îmi acordă în această zi atenție și eu sunt mulțumită de acest lucru"

- "Este ziua internațională a femeii, când femeilor trebuie să le acordăm mai multă atenție, pentru că au nevoie de asta măcar o dată pe an. Desigur, că trebuie să o facem mai des, dar, așa cum rutina zilnică nu ne permite asta, evident, măcar o dată pe an"

"O zi foarte importantă și plăcută pentru orice femeie. Eu sper că anul acest o să îmi dedic mai mult timp mie de 8 martie, dar ca de obicei, primim oaspeți, felicităm mamele"

- "E ziua femeilor, dar sărbătoresc mai mult bărbații. Un cadou, o manifestare pentru toate doamnele. Suntem deprinși să fugim la piață sau la un butic să cumprăm flori, cadouri, să cheltuim bani. Chelturie de bani, mai pe scurt"

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4127 -0.5302%
USD USD 18.1955 0.0682%
RUB RUB 0.2829 0.4973%
RON RON 4.3173 -0.6764%
UAH UAH 0.6882 0.1601%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile