Logo Realitatea.md

Decanul Facultății de drept a USM și avocatul, ambii vizați în perchezițiile PA+CNA, au fost reținuți

09 Octombrie 2018, 15:38 // Societate

Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au venit cu detalii, după ce au efectuat percheziții în biroul decanului Facultății de drept din cadrul Universității de Stat din Moldova, Sergiu Brînza, dar și la oficiul și domiciliul unui conducător al tezelor de doctorat, avocatul Viorel Berliba, într-o cauză penală pornită pe faptul săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă.

Foto: Viorel Berliba; Sergiu Brînza

Astfel, conform materialelor cauzei, doctorul habilitat în drept și conducătorul de doctorat, fiind membru al comisiei de susținere publică a tezelor de doctorat, instituite în cadrul Universității de Stat din Moldova, ar fi oferit decanului Facultății de drept a USM, în luna august curent, în mai multe tranșe, mijloace bănești ce nu i se cuvin.  

Membrul Comisiei de doctorat ar fi acționat în interesul a doi studenți doctoranzi, dar și în interes propriu, deoarece urma să fie evaluat satisfăcător de către Consiliul Științific și remunerat pentru desfășurarea calitativă a activității de conducător de doctorat.

Decanul facultății, în schimbul banilor, urma să faciliteze susținerea tezelor de doctorat de către cei doi doctoranzi.

În urma descinderilor efectuate pe parcursul zilei de 9 octombrie, procurorii și ofițerii anticorupție au ridicat mijloace tehnice, purtători de informație și mai multe teze de doctorat.

Au fost reținuți decanul Facultății de drept a USM, precum și coordonatorul de doctorat implicați în caz. Aceștia au fost escortați la sediul CNA pentru audieri.

Procuratura Anticorupție a precizat că va reveni cu detalii despre evoluțiile urmăririi penale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile