Logo Realitatea.md

DECIS! Vlad Filat își va petrece următoarele 72 de ore în izolatorul CNA, BĂNUIT de corupere pasivă și trafic de influență

15 Octombrie 2015, 18:21 // Actualitate

Vlad Filat își va petrece următoarele 72 de ore în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Fostul premier este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de Angela Starinschi, șefa serviciului de presă al CNA.

Amintim că Vlad Filat a părăsit Parlamentul, însoțit de doi ofițeri CNA. Aceștia au plecat cu două mașini cu numere de înmatriculare civile.

Menționăm că 79 de deputați, prezenți în sala de ședințe a Parlamentului, au votat cu câteva minute în urmă retragerea imunității parlamentare a președintelui PLDM, Vlad Filat. 

Realitatea.md amintește că procurorul general, Corneliu Gurin, a venit astăzi la ședința Parlamentului cu solicitarea de a ridica imunitatea liderului PLDM, Vlad Filat și a face posibilă atragerea la răspundere a acestuia. Potrivit lui Gurin, în perioada 2010-2013, Filat, exercitând funcția de prim-ministru, a extorcat și a primit de la directorul SRL ”Dufremol”, Ilan Shor, mijloace financiare, bunuri și servicii în sumă de 60 milioane de dolari, iar în intervalul 2013-2014, susținând că are influență asupra persoanelor publice a pretins și primit de la Ilan Shor bani, servicii și alte bunuri și avantaje în sumă de peste 190 de milioane de dolari SUA.

De asemenea, Vlad Filat ar fi asigurat numirea lui Ilan Shor în funcția de președinte al Consiliului de administrație a Băncii de Economii.

La rândul său, Vlad Filat a declarat că era pregătit pentru un asemenea scenariu, care ar fi pus la cale de vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. La fel, acesta a îndemnat reprezentanții Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului să susțină ridicarea imunității sale ca să nu se creadă că încearcă să se eschiveze de la responsabilitate. „În calitate de cetățean, eu voi contribui la anchetă pentru a-mi demonstra nevinovăția”, a mai spus Filat.

Președintele PLDM, Vlad Filat, a rămas fără imunitatea parlamentară și ar putea fi judecat pentru implicarea în frauda bancară și cauzarea unui prejudiciu estimat la sute de milioane de dolari.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile