Logo Realitatea.md

Decis! Automobilele din Transnistria vor fi înzestrate cu plăcuțe neutre și admise în traficul internațional (FOTO)

24 Aprilie 2018, 16:38 // Actualitate

Posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018, potrivit unei decizii semnate astăzi de către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la Bender.

Mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova. Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Sursa foto: gov.md

Acest subiect a fost comentat astăzi și în cadrul briefingului Partidului Democrat. 

„În acest sens nu există nici un pericol despre care s-a discutat. Este un lucru bine gândit, dar negocierea presupune anumite cedări. Este un pas înainte care făcut de guvernare, nu mă refer doar la partid. În stânga Nistrului vor fi înființate birouri care vor procesa aceste documente, plăcuțe de înmatriculare, este vorba de Râbnița și orașul Tiraspol. Lucrul acesta este un pas înainte. Mă refer la practica pe care o cunosc din Irlanda de Nord, Bosnia și Herțegovina, etc. Nu este vorba de recunoașterea unui regim, fiindcă norma protocolară nu presupune un tratat internațional care să fie ulterior ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova sau nu presupune vizita ministrului de Externe de la Chișinău. Este un dialog în contextul reconcilierii celor două maluri. Nu văd nici un pericol!”, a menționat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari.

 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile