Logo Realitatea.md

DECIS: Franco Frattini vine în curând în R. Moldova. Va ajunge și în regiunea transnistreană

16 Martie 2018, 11:02 // Actualitate

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, va veni în Republica Moldova în perioada 26-28 martie 2018 în prima sa vizită în țară în această calitate. El va purta discuții cu oficiali moldoveni de vârf și cu conducerea de la Tiraspol, inclusiv cu ambii reprezentanți politici. De asemenea, el se va întâlni cu ambasadorii rezidenți ai formatului „5+2”.

Foto: www.ranepa.ru

„Văd sarcina mea, în tandem cu Misiunea OSCE în Moldova și partenerii noștri internaționali în procesul „5+2”, să avem toate cele opt acorduri implementate în acest an”, a remarcat reprezentantul Special al OSCE într-un interviu pentru postul Radio Europa Liberă.

De când și-a asumat acest rol la începutul anului 2018, Frattini a fost în contact permanent cu părțile și partenerii internaționali implicați în procesul de reglementare. Consilierul Reprezentantului Special, Alfredo Conte, a fost în Moldova în februarie și a avut o serie de întâlniri pentru a pregăti vizita lui Frattini.

Comentând privind vizita ce urmează, Frattini a apreciat progresul dezvoltat toamna trecută în procesul de reglementare și a lăudat părțile pentru abordarea lor constructivă și asumarea responsabilității asupra acestui proces.

„Încrederea dobândită prin acordurile obținute și implementate de părți va fi acel „clei” care va face ca reglementarea să funcționeze. Aceasta este ceea ce va apropia ziua în care va fi posibilă o soluționare finală. Aștept cu nerăbdare să aflu mai mult pe viu în cadrul vizitei mele la sfârșitul lunii martie, precum și să analizez cum aș putea ajuta la atingerea acestui scop”, a concluzionat Frattini.

Realitatea.md amintește că anume Franco Frattini a declarat recent că cererea Chişinăului de retragere a trupelor militare ruse din Transnistria „e desprinsă de realitate”. Frattini a făcut această declarație la un post de televiziune din Federația Rusă, după ce a ținut o prelegere la Academia Diplomatică de la Moscova și s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Presa scrie că Frattini, care ar fi un apropiat al ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposibilă. 

Amintim că, pe 8 februarie, reprezentanţii societăţii civile au lansat o Declarație cu privire la respectarea „liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, pentru că ar fi constatat o evoluție îngrijorătoare.

Declarațiile lui Frattini nu s-au lăsat fără replici. Recent, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc a menționat că astfel de declarații pot avea un efect dăunător pentru rezolvarea problemei transnistrene.

”(...) Îi aducem la cunoștință domnului Frattini, precum și tuturor celor interesați de acest subiect, că, pentru Republica Moldova, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru este și va rămâne o prioritate, pe care sperăm să o sprijine în continuare comunitatea internaţională, inclusiv şi Federaţia Rusă", a declarat Vlad Plahotniuc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile