Logo Realitatea.md

Decizia Agenției Navale a Republicii Moldova privind nava sechestrată în Spania, cu droguri la bord

19 Iunie 2019, 14:12 // Economie

Agenția Navală a Republicii Moldova a luat decizia de a exclude din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova nava la bordul căreia au fost depistate zece tone de haciș.

Foto: maradmoldova.md

Agenția a menționat într-un comunicat de presă, că astfel de infracțiuni nu depind de pavilionul navei, ci sunt comise de echipajul navei și în mare parte fără ca armatorul sau proprietarul să fie la curent cu aceste activități ilegale.

Conform prevederilor tratatelor internaționale din domeniul transportului maritim, în cazul infracțiunilor penale la bordul navelor, se aplică jurisdicția și legislația statului riveran, statului port, statului pavilion sau statului a cărui cetățenie o deține echipajul, și în funcție de situația geografică a navei la momentul comiterii infracțiunii, se aplică legislația statului afectat sau care este cel mai interesat în demararea anchetei.

„În cazul menționat, nava se afla în apele teritoriale a Spaniei, care în situația dată se consideră în calitate de stat riveran și stat port și se aplică legislația acestuia. În conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la dreptul mării (la care Republica Moldova este parte), statul riveran (sau statul port) legislația căruia este încălcată, poate să solicite statului de pavilion (în cazul de față Republica Moldova) prezentarea informației necesare pentru desfășurarea adecvată a anchetei. În scopul identificării acțiunilor ilegale săvârșite de filiera criminală, autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv Agenția Navală a Republicii Moldova a acordat informația necesară autorităților antidrog din statele implicate în reținerea navei ELG pe tot parcursul desfășurării anchetei, care a durat aproximativ jumătate de an, și a permis în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale accesul acestor autorități la bordul navei”, se arată în comunicat.

La momentul actual Agenția Navală a Republicii Moldova, în comun cu autoritățile de forță din Republica Moldova ține legătura cu autoritățile Spaniole, proprietarul și operatorul navei, societatea de clasificare la evidența căreia se află nava. 

Republicii Moldova nu se vor aplica sancțiuni pe plan internațional drept rezultat a cazului menționat în care a fost implicată o navă sub Pavilionul Republicii Moldova, datorită faptului că statul-pavilion nu duce răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său, și acționează în interesul, său sau oferă suport statului legislația căruia a fost încălcată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1655 -0.3240%
USD USD 17.6844 -0.1130%
RUB RUB 0.2783 0.0719%
RON RON 4.0185 -0.4188%
UAH UAH 0.7227 -0.1382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile